Flere unge begynder at ryge: Sådan støtter du dit barn i at være røgfri
Kampen mod rygning går den forkerte vej. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til at se på tobakspriserne og indføre flere røgfri zoner.
Selv om regeringen har den målsætning, at ingen unge skal være rygere i 2030, går udviklingen den stik modsatte vej.
Det viser en ny Epinion-undersøgelse af 2000 unges rygevaner i aldersgruppen 16-25 år. 15 procent af de adspurgte i aldersgruppen svarer, at de ryger cigaretter hver dag. Ved en tilsvarende undersøgelse et år tidligere var andelen af daglige rygere nede på 13 procent.
Stigningen på to procentpoint mellem den nye undersøgelse og den for et år siden svarer til en stigning på 15 procent på blot ét år. Desuden er andelen, der har svaret, at de ryger cigaretter enten dagligt eller ugentligt, steget med fire procentpoint til nu 22 procent.
Kræftens Bekæmpelse: Sæt priserne op
Udviklingen sætter alarmklokkerne i gang hos Kræftens Bekæmpelse.
- Det er en ret stor stigning, og jeg synes, at det går den forkerte vej, siger Niels Them Kjær, som er chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.
Han mener, at der er brug for handling fra politikernes side, hvis man skal nå målet om en røgfri generation.
- Jeg synes, at det er rigtig godt, at regeringen fastholder målet om, at vi skal have en røgfri generation i 2030. Men der er brug for, at man træffer nye beslutninger - både centralt og lokalt. For eksempel kunne man jo indføre røgfri skoletid i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, ligesom man har det i Norge.
Niels Them Kjær mener ikke, at tiden er inde til et totalforbud mod røg. I stedet peger han på pris som en vigtig faktor i kampen mod rygning.
- Det, der fungerer bedst, hvis man skal begrænse rygning, er at sætte priserne op. Det påvirker ikke de voksne så meget, men de virker på de unge, som er på vej til at lære at ryge, siger Niels Them Kjær.