Flere unge begynder at ryge: Sådan støtter du dit barn i at være røgfri

Kampen mod rygning går den forkerte vej. Kræftens Bekæmpelse opfordrer til at se på tobakspriserne og indføre flere røgfri zoner.

Selv om regeringen har den målsætning, at ingen unge skal være rygere i 2030, går udviklingen den stik modsatte vej. 

Det viser en ny Epinion-undersøgelse af 2000 unges rygevaner i aldersgruppen 16-25 år. 15 procent af de adspurgte i aldersgruppen svarer, at de ryger cigaretter hver dag. Ved en tilsvarende undersøgelse et år tidligere var andelen af daglige rygere nede på 13 procent.

Stigningen på to procentpoint mellem den nye undersøgelse og den for et år siden svarer til en stigning på 15 procent på blot ét år. Desuden er andelen, der har svaret, at de ryger cigaretter enten dagligt eller ugentligt, steget med fire procentpoint til nu 22 procent.

Kræftens Bekæmpelse: Sæt priserne op

Udviklingen sætter alarmklokkerne i gang hos Kræftens Bekæmpelse.

- Det er en ret stor stigning, og jeg synes, at det går den forkerte vej, siger Niels Them Kjær, som er chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Han mener, at der er brug for handling fra politikernes side, hvis man skal nå målet om en røgfri generation.

- Jeg synes, at det er rigtig godt, at regeringen fastholder målet om, at vi skal have en røgfri generation i 2030. Men der er brug for, at man træffer nye beslutninger - både centralt og lokalt. For eksempel kunne man jo indføre røgfri skoletid i grundskolen og på ungdomsuddannelserne, ligesom man har det i Norge.

Niels Them Kjær mener ikke, at tiden er inde til et totalforbud mod røg. I stedet peger han på pris som en vigtig faktor i kampen mod rygning.

- Det, der fungerer bedst, hvis man skal begrænse rygning, er at sætte priserne op. Det påvirker ikke de voksne så meget, men de virker på de unge, som er på vej til at lære at ryge, siger Niels Them Kjær.

Fem gode råd til hvordan du kan støtte dit barn i at være røgfri

 1. Fortæl dit barn, at du tager afstand fra rygning

  Der er mindre risiko for, at dit barn begynder at ryge, hvis du tydeligt tager afstand til rygning og samtidig spørger åbent ind til hans/hendes tanker om tobak.

  Hvis du selv ryger, så er det stadig en god idé at tale med dit barn om rygning. Fortæl at rygning er en dårlig ide, og snak med dit barn om dine egne erfaringer med rygning. Du kan for eksempel fortælle om din afhængighed eller de negative konsekvenser, rygning har haft for dit udseende og din krop.

 2. Tag ikke for givet, at dit barn aldrig kan finde på at ryge

  Ved at tale med dit barn om rygning mindst hver anden måned kan du bevare en føling med, hvordan dit barns holdning til rygning udvikler sig. På den måde kan du også hurtigt gøre noget, hvis dit barn på et tidspunkt eksperimenterer med tobak, og I kan sammen forebygge, at det udvikler sig til afhængighed.

 3. Alliér dig med andre forældre

  Snakken med andre forældre kan give dig gode idéer til, hvordan du selv kan tale med dit barn om rygning. Samtidig kan du få et indtryk af, om dit barn færdes med kammerater, der ryger, eller opholder sig i hjem, hvor der bliver røget.

 4. Skab et røgfrit miljø omkring dit barn

  Hvis du opdager, at dit barn færdes steder, hvor der bliver røget, skal du være ekstra opmærksom på dit barns holdning til rygning. Jo mere dit barn færdes i et miljø, hvor der er nogen, der ryger, jo større er risikoen nemlig for, at dit barn bliver fristet til selv at prøve at ryge.

 5. Skriv en røgfri kontrakt med dit barn

  En Røgfri Kontrakt er en skriftlig aftale mellem dig og dit barn. Dit barn skriver under på, at han/hun ikke vil ryge, og du lover at støtte op om beslutningen. Hvis dit barn overholder kontrakten i et helt år, kan du give ham/hende en belønning i form af eksempelvis nyt tøj, ekstra lommepenge eller en tur i biografen.