Silas fra Varde: Det må man ikke sige til andre

Folkeskoleelever i hele landet er i dag blevet undervist i, hvordan man skal opføre sig på digitale medier.

”Min skole – Min ven”. Sådan lyder slogannet for Skolernes Trivselsdag, som i dag er blevet afholdt på folkeskoler rundt om i landet.

- Med skolematerialet ”Min skole – Min ven” får eleverne en forståelse for værdier som tolerance, respekt og omsorg. Og gennem dialog får de mulighed for at arbejde med, hvordan det kan omsættes til konkrete handlinger, skriver Red Barnet på deres hjemmeside

Det er nemlig Red Barnet, der står bag den årlige trivselsdag, og de har desværre set mange sager med digital mobning. Derfor har de i år brugt Skolernes Trivselsdag til at sætte fokus på, hvordan man gebærder sig på digitale medier.  

Ofte deler børnene nemlig billeder i god tro. Men i den digitale verden forsvinder intet, og billederne kan derfor senere hen blive brugt imod dem.

- De venner, man delte billeder med i 5.klasse, har man måske ikke mere, når man kommer i 7.klasse. Og der ser vi tit hos Red Barnet, at de her billeder bliver gravet frem igen og brugt til mobning og latterliggørelse, siger Naja Kinch Sohn, der er anti-mobbekonsulent hos Red Barnet, til DR.

Det er ikke kun børnene, der skal være mere bevidste om deres adfærd på digitale medier. Forældrene skal også lade være med at dele billeder af deres børn uden at spørge om lov først.

- Men det er ikke kun børnene, der skal opdrages i sociale medier. Også lærere og forældre skal vide, hvordan de skal håndtere digital mobning, fortæller Naja Kinch Sohn til DR. Hun fortsætter: 

- Som voksne skal vi hele tiden være nysgerrige på, hvad der foregår, så vi kan være parate og hjælpe, når de har brug for vores hjælp, fortæller hun.

TV 2 var i dagens anledning på besøg på Sct. Jacobi skole i Varde, hvor Silas Møller er elev. Han er ikke i tvivl om, hvad man må og ikke må sige til andre.

- Hvis man for eksempel får en ny i klassen, som er tyk. Så skal man ikke sige: ”Ej, hvor er du fed”. Eller: ”Skal du ikke på slankekur?”. Så skal man sige: ”Hej. Skal jeg vise dig rundt?”, forklarer Silas til TV 2.

Flere end 130.000 elever deltog i dag i Skolernes Trivselsdag fordelt på hele landet, mens 86.000 elever deltog i 2016.