Samfund

Amnesty-guide udløser vrede: - Det er vanvittigt

Både hos Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og SF vækker et opslag i Amnesty International medlemsblad opsigt.

- Gasmaske er bedst - alternativt svømmebriller og vådt tørklæde over næse og mund.

Sådan lyder en af vejledningerne afsnittet "Sådan håndterer du tåregas" i et opslag på en side i det seneste nummer af menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationals medlemsblad, som nu vækker forargelse blandt de politiske partiers retsordførere på Christiansborg.

"Kend din ret som demonstrant", hedder overskriften på opslaget på side 37, der i punktform giver vejledning til demonstranter om deres rettigheder - og gode råd til demonstranterne.

- Sørg for at dokumentere politiets handlinger på film eller skriv ned, hvad der sker, lyder et råd under afsnittet "Sådan gør du".

- Hvis du bliver arresteret, har du ret til at få oplyst grundlaget. Du har også ret til at tale med en advokat og din familie, er et af rådene under afsnittet "Kend dine rettigeder".

Opslaget, der er en del af det medlemsbladet for februar 2017 for Amnesty International, skaber forargelse hos Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

Jeg synes, den annonce er meget bemærkelsesværdig. Det undrer mig, hvis Amnestys formål er at oplyse om, hvordan man kommer i kamp med politiet, og at man kommer i en situation, hvor der bliver anvendt tåregas. Annoncen lægger jo nærmest op til, at man bliver anholdt, siger Trine Bramsen til den uafhængige Socialdemokratiske netavis Pio.

- Det er fuldstænding misforstået. Selvfølgelig skal man ikke nærmest opfordre til en konfrontation med politiet. Det er det, den her guide gør. Det må altså ikke være udgangspunktet for en demokratisk samtale og en god demonstration, det må være at man adlyder ordensmagten, siger Trine Bramsen til TV 2.

SF og DF undrer sig også

Også hos SF og Dansk Folkeparti (DF) undrer man sig.

- Det er vanvittigt at skrive, at man skal have gasmasker på til en demonstration. Dels fremmer det en opfattelse af, at gas er normalt til demonstrationer. Dels underminerer det princippet om, at man skal kunne demonstrere fredeligt for en sag, siger Lisbeth Bech Poulsen, retsordfører hos SF, til Pio.

- Jeg synes, det er et fuldstændig forfejlet hensyn af Amnesty International. Man bør ikke opfordre folk til at rende rundt med gasmaske. Man har ret til frit at forsamle sig, men man skal ikke gå og opfordre til at sløre sit ansigt, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen til Pio.

Hos Amnesty International forklarer pressechef Ole Hoff-Lund at grafikken er oversat fra den amerikanske afdeling, men han erkender at den del, der handler om gasmasker, ikke passer til danske forhold.

- Grafikken er oversat fra den amerikanske afdeling af Amnesty, og den kommer efter en otte siders reportage  om politiovergreb og brug af tåregas mod Sioux-indianere ved demonstrationer mod olierørledningen Dakota Access Pipeline i USA. Mange af de fredelige demonstranter fik alvorlige skader af det. Men det er rigtigt, at den del af grafikken, der handler om gasmasker, ikke umiddelbart passer på danske forhold. Det skulle vi have deklareret i bladet, siger Ole Hoff-Lund til TV 2.

Han understreger, at Amnesty International tager afstand fra voldelig opførsel ved demonstrationer.

- Amnesty tager klart afstand fra brugen af vold, og det er ikke den slags tilstande, vi har herhjemme. I mange andre lande møder politiet i stigende grad fredelige demonstranter med både tåregas og det, der er værre. Formålet med grafikken at orientere om de forholdsregler, man som demonstrant skal tage i de situationer, siger Ole Hoff-Lund.

Du kan se hele guiden fra Amnesty her.