Samfund

Ægtepar har opgivet deres faste job: Uddeler 50 kilo mad om dagen

Beretningen om "Fem brød og To Fisk" handler i Aalborg også om frugt og grøntsager. Og om kampen mod madspild.

Brian Slot er arbejdsløs og en af dem, der trofast stiller sig i kø, når der bliver uddelt gratis frugt og grøntsager til værdigt trængende i Aalborg.

Det sker seks dage om ugen. Hver dag med mere end 50 kilo fødevarer.

- Det hjælper os helt vildt. For det er penge, som vi ikke selv skal bruge på grøntsager, så vi lever sundere, end vi gjorde før, fordi det er billigere at leve usundt, siger Brian Slot.

Bag indsamlingen og uddelingen af de gratis fødevarer står ægteparret Mette og Søren Sternkopf. I de seneste seks måneder har de helt helliget sig projektet og deres forening ”Fem Brød og To Fisk” i en grad, så de har opgivet deres faste arbejde og bruger al deres arbejdstid på madprojektet.

Mad i stedet for madspild

Foreningen hjælper folk uden så mange penge og samtidig bekæmper den madspild ved at få distribueret frugt og grøntsager, som butikker ikke kan sælge, selvom den ikke fejler noget, ud til de aalborgensiske spiseborde.

- Det er en god følelse, at man ved, at det kommer nogen til gavn, siger Mette Sternkopf.

Ægteparrets forening har navn efter beretningen i Matthæus-evangeliet om Jesus, der bespiste 5000 mennesker med fem brød og to fisk.

Foreningen selv har i løbet af de seneste seks måneder uddelt gratis frugt og grønt til omkring 1000 forskellige personer.

Vi ser, hvad der dukker op

Kendskabet til foreningen breder sig langsomt via Facebook og mund-til-mund metoden, og de to stiftere afviser ikke, at konceptet kan bredes ud.

- Vi ser, hvad der dukker op af ting og sager. Vi har søgt forskellige fonde og hjælpeorganisationer, fortæller Søren Sternkopf.

- Firmaer, som gerne vil sponsorere en hel masse tandpasta eller shampoo eller vaskepulver, så man kan være med til at opretholde livet for folk, som har det svært, forklarer Mette Sternkopf.

Også foreningen ”Fem Brød og To Fisk” vokser stille og roligt. For eksempel er Brian Slot – ”som tak for mad” – blevet frivillig og hjælper til med maduddelingen.