Forskere: Tobak er mere usundt end e-cigaretter

Der er mindre mængder af en række giftige og kræftfremkaldende stoffer i kroppen hos brugere af e-cigaretter end hos rygere, viser ny forskning.

Langtidsbrugere af e-cigaretter har f√¶rre tegn p√• en r√¶kke kr√¶ftfremkaldende og giftige stoffer i deres spyt og urin sammenlignet med almindelige tobaksrygere, viser en unders√łgelse fra britiske og amerikanske forskere. 

Damp fra e-cigaretter er alts√• mindre usundt end tobaksr√łg, konkluderer forskerne.

- E-cigaretter kan hj√¶lpe folk med at tage h√•nd om deres afh√¶ngighed p√• en sikker m√•de og f√• dem til at stoppe med at ryge, siger Lion Shahab i en mail til Videnskab.dk.

Han er seniorforsker p√• University College London og hovedforfatter til den nye unders√łgelse, der lige er udgivet i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Unders√łgelsen har mangler

Den konklusion er dog lidt for vidtg√•ende, siger ph.d. Niels Them Kj√¶r, projektchef hos Kr√¶ftens bek√¶mpelse. 

- Unders√łgelsen har en r√¶kke mangler, som stadig efterlader os usikre p√• risikoen ved e-cigaretter, siger Niels Them Kj√¶r. 

Forskerholdet unders√łgte for spor af en r√¶kke giftige og kr√¶ftfremkaldende stoffer i spyttet og urinen hos langtidsbrugere af b√•de tobaksprodukter, e-cigaretter og nikotinplastre og -tyggeummi. Resultatet af unders√łgelsen viste, at alle grupper havde spor af de giftige og kr√¶ftfremkaldende stoffer i deres urin og spyt. 

Virker ikke ved kombination

Men langtidsbrugere af e-cigaretter havde f√¶rrest spor af giftstoffer og kr√¶ftfremkaldende stoffer. Til geng√¶ld havde grupperne, der b√•de ryger tobak og bruger e-cigaretter, ikke lavere niveauer af de problematiske stoffer end tobaksrygere. Man skal alts√• udelukkende holde sig til e-cigaretter, hvis man som ryger √łnsker at f√• en bedre helbredsstatus uden at smide r√łgen helt.

Det bedste er dog selvf√łlgelig er l√¶gge begge dele p√• hylden, konkluderer forskerne. 

- I forhold til giftige stoffer er resultatet positivt for dem, der kun ryger e-cigaretter, men ikke for dem, der kombinerer, og det er alts√• flertallet af e-cigaret brugere, der g√łr det, siger Niels Them. 

Kan give andre skader

Det er nemt at blive begejstret over e-cigaretter, men der er flere mangler i den nye unders√łgelse, siger Charlotta Pisinger, forskningsoverl√¶ge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region H.

- Forskerne har unders√łgt for kr√¶ftfremkaldende stoffer, men ikke for stoffer der kan skade f.eks. hjertet eller lungerne. De kiggede ogs√• kun efter stoffer, som, de ved, er skadelige i almindelige cigaretter, men e-cigaretter er jo et helt andet produkt. Der er smagsstoffer i, som giver alvorlig lungeskade, s√•som diacety, og der er metaller og silikater i, som ogs√• er skadelige, siger Charlotta Pisinger til Videnskab.dk.

Hun har ikke bidraget til den nye unders√łgelse, men hun har tidligere lavet en systematisk gennemgang af forskningen i e-cigaretter og helbred til WHO.