Samfund

Forskere: Tobak er mere usundt end e-cigaretter

Der er mindre mængder af en række giftige og kræftfremkaldende stoffer i kroppen hos brugere af e-cigaretter end hos rygere, viser ny forskning.

Langtidsbrugere af e-cigaretter har færre tegn på en række kræftfremkaldende og giftige stoffer i deres spyt og urin sammenlignet med almindelige tobaksrygere, viser en undersøgelse fra britiske og amerikanske forskere. 

Damp fra e-cigaretter er altså mindre usundt end tobaksrøg, konkluderer forskerne.

- E-cigaretter kan hjælpe folk med at tage hånd om deres afhængighed på en sikker måde og få dem til at stoppe med at ryge, siger Lion Shahab i en mail til Videnskab.dk.

Han er seniorforsker på University College London og hovedforfatter til den nye undersøgelse, der lige er udgivet i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Undersøgelsen har mangler

Den konklusion er dog lidt for vidtgående, siger ph.d. Niels Them Kjær, projektchef hos Kræftens bekæmpelse. 

- Undersøgelsen har en række mangler, som stadig efterlader os usikre på risikoen ved e-cigaretter, siger Niels Them Kjær. 

Forskerholdet undersøgte for spor af en række giftige og kræftfremkaldende stoffer i spyttet og urinen hos langtidsbrugere af både tobaksprodukter, e-cigaretter og nikotinplastre og -tyggeummi. Resultatet af undersøgelsen viste, at alle grupper havde spor af de giftige og kræftfremkaldende stoffer i deres urin og spyt. 

Virker ikke ved kombination

Men langtidsbrugere af e-cigaretter havde færrest spor af giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer. Til gengæld havde grupperne, der både ryger tobak og bruger e-cigaretter, ikke lavere niveauer af de problematiske stoffer end tobaksrygere. Man skal altså udelukkende holde sig til e-cigaretter, hvis man som ryger ønsker at få en bedre helbredsstatus uden at smide røgen helt.

Det bedste er dog selvfølgelig er lægge begge dele på hylden, konkluderer forskerne. 

- I forhold til giftige stoffer er resultatet positivt for dem, der kun ryger e-cigaretter, men ikke for dem, der kombinerer, og det er altså flertallet af e-cigaret brugere, der gør det, siger Niels Them. 

Kan give andre skader

Det er nemt at blive begejstret over e-cigaretter, men der er flere mangler i den nye undersøgelse, siger Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region H.

- Forskerne har undersøgt for kræftfremkaldende stoffer, men ikke for stoffer der kan skade f.eks. hjertet eller lungerne. De kiggede også kun efter stoffer, som, de ved, er skadelige i almindelige cigaretter, men e-cigaretter er jo et helt andet produkt. Der er smagsstoffer i, som giver alvorlig lungeskade, såsom diacety, og der er metaller og silikater i, som også er skadelige, siger Charlotta Pisinger til Videnskab.dk.

Hun har ikke bidraget til den nye undersøgelse, men hun har tidligere lavet en systematisk gennemgang af forskningen i e-cigaretter og helbred til WHO.