Tre dårlige sager for DR: En café, en hest og en masse bonuspoint

16x9
Johannes Langkildes hest, Ulrik Haagerups rejser og lukningen af Søren Dahls populære Café Hack-radioprogram er tre af DRs uheldige sager. Foto: Scanpix

Lukningen er det populære radioprogram Café Hack er tredje gang i år, der er fokus på DR's pengesager.

En omrejsende café, en flyvende hest og en forfløjen nyhedsdirektør.

Med dagens historie om lukningen af det populære radioprogram Café Hack er det tredje gang siden nytår, DR’s ledelse har været i fokus i en sag om økonomi.

Første gang var det historien om USA-korrespondent Johannes Langkildes kones hest, der blev fløjet til USA for licenspenge, da korrespondenten og hans familie flyttede til USA.

Anden gang var det historien om nyhedsdirektør Ulrik Haagerups bonuspoint. Nyhedsdirektøren, der pendler til DR-byen fra Jylland i fly, har selv – helt i overensstemmelse med DR’s egne regler – beholdt sine bonuspoint fra de mange rejser.

Og nu – tredje gang – med historien om det populære radioprogram Café Hacks krav om betaling for at sende fra forskellige lokaliteter i Danmark. På trods af, at produktionen allerede var betalt af DR’s licenspenge.

Ikke DR's fejl

Den aktuelle sag adskiller sig dog fra de to andre på et afgørende punkt. I denne sag er det nemlig IKKE DR selv, der har begået en fejl, siger Vibeke Borberg, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er ikke hos DR disse sponsoraftaler er indgået, og det er ikke noget, som DR – i hvert fald ifølge det, der er kommet frem nu - har haft noget som helst kendskab til. Det er sådan set DR’s lyttere, der bliver tabere i en sag, hvor DR ikke selv har gjort noget galt, vurderer Vibeke Borberg.

Korrespondentens kones hest

Historien om Johannes Langkildes kones hest stammer egentlig helt tilbage til 2012, da den nyudnævnte USA-korrespondent og hans familie flyttede til USA.

Udgifterne til flytningen blev, helt efter almindelig praksis, betalt af DR.

I januar i år kunne Radio 24syv imidlertid afsløre en bestemt faktura fra flytteregnskabet, nemlig at det havde kostet 70.000 kroner at fragte familiens ridehest Jazz over Atlanterhavet i fly.

Fakturaen fik statsrevisorerne til at gennemgå DR’s flytteregnskaber, men konklusionen var, at de generelt holdt sig indenfor reglerne. Også udgifterne til Johannes Langkildes flytning var overordnet set efter reglerne.

- Det eneste, der har fundet sted, som ikke er helt OK, det er betalingen for hestetransporten. Alt andet er OK, sagde formanden for statsrevisorerne Peter Larsen (SF) dengang.

Den vurdering tog DR til sig:

- Det er ikke sådan, at vi bruger licensmidler med hovedet under armen. Jeg synes der er tale om et fejl-judgement her i et helt ekstraordinært tilfælde, kommenterede nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.

Enden på historien blev en indskærpelse af, at Johannes Langkilde selv må betale for transporten af konens hest, når familien til sommer vender tilbage til Danmark.

Private bonuspoint

Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup kom selv i fokus, da hans bonuspoint fra SAS kom i fokus. Baggrunden var en usædvanlig, men ganske åben aftale om, at DR betaler for hans flyveture mellem hjemmet i Jylland og DR-byen i København.

Det er en aftale, der har eksisteret lige siden Haagerup blev nyhedsdirektør i 2007. I januar viste en aktindsigt, begæret af netmediet journalista.dk imidlertid, at det var Haagerup selv som privatperson – og ikke DR – der fik bonuspoint for de mange flyveture.

Det strider mod statens generelle regler, men ikke mod DR’s egne regler. Efterfølgende valgte DR dog at ændre sine regler, så selskabet fremover selv får bonuspoint for de flybilletter man betaler for.

DR og licenspengene

De fleste danskere betaler hvert år 2477 kroner i medielicens til DR, og derfor giver DR's forvaltning af licensmidlerne med mellemrum anledning til debat. Nedenfor har vi samlet nogle af de seneste sager: 

Her blev DR's brug af licensmidler også diskuteret