Tre dårlige sager for DR: En café, en hest og en masse bonuspoint

Lukningen er det populære radioprogram Café Hack er tredje gang i år, der er fokus på DR's pengesager.

En omrejsende café, en flyvende hest og en forfløjen nyhedsdirektør.

Med dagens historie om lukningen af det populære radioprogram Café Hack er det tredje gang siden nytår, DR’s ledelse har været i fokus i en sag om økonomi.

Første gang var det historien om USA-korrespondent Johannes Langkildes kones hest, der blev fløjet til USA for licenspenge, da korrespondenten og hans familie flyttede til USA.

Anden gang var det historien om nyhedsdirektør Ulrik Haagerups bonuspoint. Nyhedsdirektøren, der pendler til DR-byen fra Jylland i fly, har selv – helt i overensstemmelse med DR’s egne regler – beholdt sine bonuspoint fra de mange rejser.

Og nu – tredje gang – med historien om det populære radioprogram Café Hacks krav om betaling for at sende fra forskellige lokaliteter i Danmark. På trods af, at produktionen allerede var betalt af DR’s licenspenge.

Ikke DR's fejl

Den aktuelle sag adskiller sig dog fra de to andre på et afgørende punkt. I denne sag er det nemlig IKKE DR selv, der har begået en fejl, siger Vibeke Borberg, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er ikke hos DR disse sponsoraftaler er indgået, og det er ikke noget, som DR – i hvert fald ifølge det, der er kommet frem nu - har haft noget som helst kendskab til. Det er sådan set DR’s lyttere, der bliver tabere i en sag, hvor DR ikke selv har gjort noget galt, vurderer Vibeke Borberg.

Korrespondentens kones hest

Historien om Johannes Langkildes kones hest stammer egentlig helt tilbage til 2012, da den nyudnævnte USA-korrespondent og hans familie flyttede til USA.

Udgifterne til flytningen blev, helt efter almindelig praksis, betalt af DR.

I januar i år kunne Radio 24syv imidlertid afsløre en bestemt faktura fra flytteregnskabet, nemlig at det havde kostet 70.000 kroner at fragte familiens ridehest Jazz over Atlanterhavet i fly.

Fakturaen fik statsrevisorerne til at gennemgå DR’s flytteregnskaber, men konklusionen var, at de generelt holdt sig indenfor reglerne. Også udgifterne til Johannes Langkildes flytning var overordnet set efter reglerne.

- Det eneste, der har fundet sted, som ikke er helt OK, det er betalingen for hestetransporten. Alt andet er OK, sagde formanden for statsrevisorerne Peter Larsen (SF) dengang.

Den vurdering tog DR til sig:

- Det er ikke sådan, at vi bruger licensmidler med hovedet under armen. Jeg synes der er tale om et fejl-judgement her i et helt ekstraordinært tilfælde, kommenterede nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.

Enden på historien blev en indskærpelse af, at Johannes Langkilde selv må betale for transporten af konens hest, når familien til sommer vender tilbage til Danmark.

Private bonuspoint

Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup kom selv i fokus, da hans bonuspoint fra SAS kom i fokus. Baggrunden var en usædvanlig, men ganske åben aftale om, at DR betaler for hans flyveture mellem hjemmet i Jylland og DR-byen i København.

Det er en aftale, der har eksisteret lige siden Haagerup blev nyhedsdirektør i 2007. I januar viste en aktindsigt, begæret af netmediet journalista.dk imidlertid, at det var Haagerup selv som privatperson – og ikke DR – der fik bonuspoint for de mange flyveture.

Det strider mod statens generelle regler, men ikke mod DR’s egne regler. Efterfølgende valgte DR dog at ændre sine regler, så selskabet fremover selv får bonuspoint for de flybilletter man betaler for.

DR og licenspengene

De fleste danskere betaler hvert år 2477 kroner i medielicens til DR, og derfor giver DR's forvaltning af licensmidlerne med mellemrum anledning til debat. Nedenfor har vi samlet nogle af de seneste sager: 

Her blev DR's brug af licensmidler også diskuteret

Dyre flyveture

Dyre flyveture

I 2014 kom det frem i Ekstra Bladet, at DR på tre år havde brugt 571.841 kroner på at flyve nyhedsdirektør Ulrik Haagerup mellem DR Byen i København og hans hjem i Ry, der ligger ved Skanderborg.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet og Bent Greve, der er professor i Samfund og Ledelse hos Roskilde Universitet, udtrykte begge skeptis over de dyre flyveture.

Men generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn, mente ikke, at der var grund til at kritik.

– Vi skal give vores medarbejdere og chefer en rimelig løn, der skal stå mål med den stilling, man har. Ulrik Haagerups samlede aftale med løn og transport er rimelig i forhold til den stilling og med det ansvar, han har. Den er godkendt af den tidligere ledelse og af DR’s bestyrelse, sagde Maria Rørbye Rønn til Ekstra Bladet.

Foto: Simon Læssøe / Scanpix Denmark

Lønhop i sparetider

Lønhop i sparetider

I 2014 meldte DR ud, at der skulle fyres og at DR Underholdningsorkestret skulle nedlægges, hvilket fremkaldte skarpe reaktioner fra flere politikere, og kulturministeren blev kaldt i samråd.

Det til trods kunne BT fortælle, at generaldirektør Maria Rørbye Rønns årsløn i 2014 steg 587.481,36 kroner til knap tre millioner.

Men det var ifølge DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, en lønstigning, der var aftalt fra starten af hendes ansættelse.

- Da hun blev ansat, valgte vi at give hende en løn, der var markant under den løn, som den tidligere generaldirektør havde fået. Samtidig tilkendegav vi, at hun ville blive løftet til hendes forgængers lønniveau, såfremt det gik, som vi håbede på. Hendes løn er altså blevet tilpasset efter fem år i spidsen for DR, så hun nu får det samme som den tidligere generaldirektør, sagde han til BT.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Dyr dramaserie

Dyr dramaserie

DR’s kæmpesatsning, tv-serien 1864, blev Danmarks dyreste dramaserie nogensinde.

173 millioner kroner kostede serien, som fik en særbevilling fra Folketinget på 100 millioner kroner. Men da serien rullede over skærmen i 2014, var kritikken fra flere sider nådesløs.

Især Dansk Folkeparti tordnede mod DR og tv-serien, som ifølge partiets folk var tendentiøs, politiserende og et angreb mod Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti krævede, at serien fik konsekvenser for DR og kaldte kulturministeren, Bertel Haarder (V), i samråd.

Foto: Per Arnesen / DR

Direktion til Paris

Direktion til Paris

I 2015 skrev Mediawatch, at hele DR’s direktion på ni personer i 2013 deltog i et seminar i Paris til lidt over 80.000 kroner per person.

Den samlede regning blev 734.213 kroner. En ”meget dyr løsning, som det er svært at se, kan begrundes fagligt," mente professor i samfundsvidenskab ved RUC Bent Greve.

DR afviste kritikken med, at seminaret var en vigtig del af et strategiarbejde, der skulle omstille DR til en ny digital medievirkelighed, lød det.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Scanpix Denmark

Taxa for millioner

Taxa for millioner

På fem år brugte DR lige under 6,5 millioner kroner på ansattes taxakørsel til og fra arbejde, fordi ansatte kan tage en taxa, hvis de møder før klokken 06 eller har fri efter midnat, fortalte Radio24syv i 2016, 

Ordningen er en del af overenskomsten, og skal ses som en del af den samlede lønpakke, sagde de ansatte.

Men både Venstre og Dansk Folkeparti kritiserede ordningen, som Venstres medieordfører, Britt Bager, vil bringe med ind i forårets forhandlinger om et nyt medieforlig.

- Det er på ingen måde rime­ligt. DR’s ansatte må selv trans­por­tere sig på arbejde, lige­som sygeple­jer­sker og poli­ti­mænd, der også arbej­der på skæve tids­punk­ter, sagde hun til Radio24syv.

Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Hesten i USA

Hesten i USA

DR har betalt næsten 70.000 for at transportere en hest, der tilhører Washington-korrespondenten Johannes Langkildes hustru, til USA.

Det skrev først ugebladet Tæt På, og siden fremviste Radio24syv et bilag, der bekræftede historien.

Transporten af hesten mødte hurtigt undren og kritik fra flere sider i Folketinget. 

- Licenspenge skal bruges meget fornuftigt, og jeg har svært ved at se, at licensbetalerne får noget ud af, at en korrespondents hustru får sin hest med. Jeg synes, at Danmarks Radio måske gør det lidt for godt for sine medarbejdere her, sagde Dansk Folkeparti kulturordfører Morten Marinus til TV 2.

Foto: Claus Bech / Claus Bech / Scanpix