GO'

Noma-opvasker er blevet medejer – men han vil stadig vaske op

Opvasker Alieu Sonko har fået tildelt en andel i restaurant Noma. Men hvis man tror, at han er færdig med opvask, kan man godt tro om igen.

Efter 13 års opvask på restaurant Noma er opvaskeren Alieu Sonko blevet belønnet med en andel i restauranten.

Den smilende og humørspredende gambianer er glad og stolt over sin nye titel som medejer - men opvaskebørsten lægger han ikke på hylden.

- Jeg vil gerne fortsætte som opvasker. Det er meget sjovt at vaske op, fordi der kommer alle mulige gode mennesker og spiser, og det gør mig rigtig glad, fortæller 62-årige Alieu Sonko i 'Go' aften Danmark' onsdag.

Siden den verdenskendte restuarant slog dørene op for 13 år siden, har Alieu Sonko været med på holdet. Lørdag løftede Nomas køkkenchef, Rene Redzepi, sløret for, at Alieu Sonko bliver den første af flere partnere, når restauranten flytter i nye lokaler på Refshaleøen til december.

Det er kæmpestort for mig, forklarer en storsmilende Alieu.

Sit gode humør

10 procents ejerskab af den verdenskendte og prisvindende restaurant er hvad opvaskeren Alieu har fået tildelt – ikke kun fordi han er dygtig til sit job, men også på grund af sit humør.

Alieu Sonko synes, det er sjovt at vaske op, og vil gerne fortsætte med det.

- Bagved scenen er der en masse organisation, der skal køre fuldstændig glat. Alieu har styr på det, får det leveret til tiden og formår samtidig at holde den gode stemning intakt, konstaterer Nomas direktør Peter Kreiner.

- Noma betyder meget for mit liv

Den gambianske mands gode humør har ifølge direktøren en smittende effekt, og som det kan ses i videoen øverst i artiklen, har de ansatte optaget flere videoer med en dansende og smilende Alieu Sonko i køkkenet. For ham har Noma og kollegaerne en stor betydning.

- Noma betyder rigtig meget for mig og mit liv. Folk her er rigtig gode. Hvis jeg har brug for hjælp, hjælper de mig, siger Alieu Sonko, der bestemt regner med at fortsætte mange år endnu på Noma.

- Jeg har god energi til at arbejde, og jeg vil gerne arbejde på Noma så meget, jeg kan, fastslår han.

Går verden rundt

Tildelingen af en ejerskabsandel i Noma er heller ikke gået udlandets næse forbi. Flere store medier har omtalt Alieu Sonkos nye titel.

Både CNN Money og Quartz fra USA, britiske BBC og The Guardian samt New Zealand Herald fortæller den glædelige nyhed.