Samfund

Grædende barn får nettet i kog - I er ikke danske

En video med store, brune og grædende øjne har taget danskerne med storm. Se videoen nederst i artiklen.

- Du er ikke dansker.

Sådan lyder meldingen til en gruppe børn i en video, der har taget mange danskere med storm. Videoen er blevet set næsten en million gange på under et døgn.

Videoen er blevet lagt på Facebook efter et flertal i Folketinget den 9. februar vedtog, at de var bekymret over, at der i nogle boligområder i Danmark bor 'flere indvandrere og efterkommere end etnisk danskere'.

Sådan lød formuleringen i et forslag til vedtagelse omhandlende andelen af etnisk danskere i Brøndby Strand.

Siden rasede debatten om, hvorvidt det er rimeligt at skelne mellem danskere og 'efterkommere af indvandrere'.

I forslaget lød det:

- Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent.

Rørende video

Det er Alex Sabour der, sammen med to venner, står bag videoen, hvor en gruppe børn fik at vide, at de ikke var danskere - fordi de er efterkommere af ikke-vestlige indvandrere.

Videoen kan ses øverst og nederst i denne artikel.

Alex Sabour er medejer af mediet Gorilla Media, der har specialiceret sig i at producere virale hits - faktisk så meget at han onsdag eftermiddag skal undervise en gruppe studerende i, hvordan man skaber et produkt, der går viralt. 

Om Gorilla Media

Gorilla Media er et mediebureau, der ligger i København. Det specialiserer sig i marketing, events og indhold på sociale medier. 

Alex Sabour er medejer af Gorilla Media. Han er 32 år. Født i Iran og opvokset i Los Angeles i USA. Uddannet kaospilot.

Alex Sabour har selv dansk statsborgerskab, men er født i Iran og vokset op i Los Angeles i Californien. Han har selv oplevet, hvordan hans syvårige datter må finde sig i "at blive behandlet som en andenrangsborger på grund af sit udseende". Datteren Scarlett medvirker i videoen og ender til sidst med at græde.

- Scarlett har oplevet mange gange ikke at blive kaldt dansk fra andre børn. Det er noget, som fylder i vores hverdag. Vores børn i Danmark er hverken dumme, blinde eller døve. De kan høre og se det, der bliver bragt i medierne, siger Alex Sabour til TV 2.

Har selv betalt for videoen

Alex Sabour understreger, at der ikke er nogen, der har betalt for videoen.

- Vi har selv betalt for videoen. Den er ikke lavet for en organisation, virksomhed eller politisk parti.

Udover sin egen datter har medejeren gjort brug af børn af tætte familiemedlemmer og venner.

- Børnene vidste nogenlunde, hvad vi ville spørge om, men ikke det hele. Vi ville gerne have en ægte reaktion fra dem – men det var selvfølgelig under trygge rammer i et professionelt filmstudie, men med en større opsætning.

Samtidig forklarer han, at videoen skaber et mere dramatisk billede end virkeligheden.

- Vi har selvfølgelig redigeret og anvendt musik, der får det til at fremstå mere dramatisk, end vi oplevede det i studiet.

Men videoen har et vigtigt budskab, hvorfor at det tillader dramatiske virkemidler, fortæller Alex Sabour:

- Jeg er ked af det på alle de børns vegne, der ikke bliver accepteret som en del af den danske befolkning. Der er ingen grund til at bruge ord som 'efterkommere af indvandrere' - det er en anden måde at sige, at børnene ikke er danske.

Erkender klodset formulering

Indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V) erkender, at det var en klodset formulering, da Folketinget vedtog sin udtalelse om danskhed.

- Det bliver læst, som om at vi mener, at man ikke kan være dansker, hvis man ikke er født i Danmark, eller hvis ens forældre ikke er født i Danmark. Det mener vi naturligvis ikke.

- Der er masser, der er kommet hertil og har taget Danmark til sig, og som er danskere, og det er dejligt. Derfor er det lidt ærgerligt, at sådan en formulering gør, at nogle føler sig fremmedgjort, siger han.

Her er videoen:

Her er nogle af kommentarerne til videoen.

Sofia Rindom Hansen skriver:

- Hvad er det dog for en voksen med alle de tåbelige spørgsmål. Det er da netop de børn som er danske ta nu fati alle banditterne. Mit hjerte græder for de skønne børn jeg stiller mig til rådighed hvis de har brug for hjælp.

Danny Jensen skriver:

- Udemærket kommunikationsmæssigt trick at tage folketingspolitikerne på ordet. Men når ret skal være ret, så er det jo ikke politikerne der kan bestemme, hvem der er dansk, og hvem der ikke er - og det er der iøvrigt heller ingen andre der kan - danskere er de der definerer sig selv som værende danskere - og længere er den diskussion jo egentlig ikke.

Sara Prehn skriver:

- Ej hvor ondt. Han knuser dem fuldstændig. Man kan se deres hjerter går i stykker. Den mindste pige fik mig til at få tåre i øjnene. Hun minder så meget om min lille pige.

Peter Trab er en af dem, der mener videoen er usmagelig:

- Smid den video hen hvor saltet "gror"-usmageligt, skriver han i kommentarfeltet under videoen.