Samfund

Demonstrant efter voldelig aften på Nørrebro: - Det er en kampdag

En demonstrant fortæller, at 10 års-dagen for rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 er en kampdag.

Onsdag er det 10 år siden, at Ungdomshuset i København blev ryddet, og i den anledning har omkring 1000 mennesker samlet sig til demonstration i København. 

I forbindelse med demonstrationen er der blevet kastet sten mod politibiler og tændt romerlys. Demonstranterne har også smadret butiksruder på ruten fra Indre By til Nørrebro.

Pressen har dagen igennem fulgt begivenhederne på Nørrebro tæt, men det har været svært at få demonstranterne i tale. Rasmus Hjort vil dog gerne sætte ord på, hvad det har været for en dag.

- Det har været en kampdag. Vi har kæmpet for et hus, der blev ryddet for 10 år siden. Vi mener stadigvæk, at det er en legitim kamp at kæmpe for grunden. Den har en historisk værdi for borgerne på Nørrebro. Samtidig vil vi gerne vise, at der er en ungdomsbevægelse, der ønsker at ændre tilstanden i verden i dag. Især at holdningen i både Europa og verden rykker mod højre. Der er et alternativ, der ligger til venstre, siger Rasmus Hjort til TV 2.

Han kalder sig selv aktivist, og har sin daglige gang i Bogcafeen i det nye ungdomshus på Dortheavej.

Han mener, at den gamle grund på Jagtvej 69 har en historisk arv.

- Den viser, at der er en modkultur i Danmark, der kan blomstre frem via f.eks. punkkoncerter. Et alternativt sted for folk, der ikke bryder sig om det mainstreamsamfund vi har i dag. Vi vil vise, at der et alterbatv - at socialsmen ikke døde med murens fald, siger Rasmus Hjort.

Onsdag aften har en gruppe demonstranter forskanset sig i ungdomshuset på Dortheavej, og politiet ser ud til at gøre sig klar til at rykke ind.

Københavns Politi afholdt her til aften en pressebriefing, hvor det kom frem, at der er mellem fem og otte anholdte i forbindelse med demonstrationen.