Samfund

Ny test kan spare tusindvis af fødende kvinder for masser af medicin

Kolding Sygehus tager nu en ny testmetode i brug, der kan gøre kampen mod streptokokker hos fødende kvinder langt mere præcis.

På Kolding Sygehus tager de nu en ny testmetode i brug, der kan spare en masse fødende kvinder for at få unødvendig penicillin.

På sygehuset kalder det selv et fremskridt, som hele Europa kan lære af.

- Jeg synes det er ret flot, at vi i Danmark nu tager en behandlingsmetode i brug, som hele Europa kan få nytte af og spare de unødvendige overbehandlinger, som vi foretager nu, siger den ansvarlige overlæge, Mohammed Khalil.

Hver femte får penicillin

I dag er det sådan, at næsten hver femte fødende kvinde i Danmark får flydende penicillin i forbindelse med fødslen for at forhindre, at de skal overføre streptokok-bakterier til deres baby.

De store mængder penicillin kan give moren både diarre og svamp, og det er ikke helt ufarligt for barnet.

- De børn, som får antibiotika under fødslen, har større risiko for at udvikle astma senere i livet, siger Mohammed Khalil.

Lægerne giver de mange doser penicillin for en sikkerheds skyld, fordi det kan være livstruende for en baby at blive smittet og syg af den farlige gruppe B streptokok-bakterie.

Det sker imidlertid kun sjældent – cirka 24 gange om året – at en baby rent faktisk bliver smittet og truet på livet, og derfor har lægerne blandede følelser over at give penicillin til så mange kvinder.

En hurtig test

På Kolding Sygehus har det nu fået overlæge Mohammed Khalil til at introducere den nye testmetode, som han har undersøgt og beskrevet i sin ph.D.-afhandling.

Testmetoden kan hurtigt og sikkert afsløre, om den fødende kvinde har gruppe B streptokok-bakterier, og dermed kan lægerne sikre, at det alene er de smittede kvinder, der får penicillin.

Sådan tester man for streptokokker

Den nye DNA-testmetode analyserer små prøver, der kan tages fra den fødende kvindes skede og endetarm i forbindelse med fødslen.

Apparatet er placeret på fødegangen, kan betjenes af jordemødrene og kan levere et resultat i løbet af en time.

Metoden kopierer DNA’et i prøven flere millioner gange, så det er muligt at registrere gruppe B streptokok-bakterierne, selv om mængden er meget lille.

Fordi resultatet er klart allerede efter en time, kan man vente på resultatet og først sætte behandlingen med flydende penicillin i blodårene i gang, når/hvis man har konstateret bakterierne.

På landsplan betyder det, at man kan nøjes med at give penicillin til 2000 kvinder om året – i stedet for de 11.000 fødende kvinder, der i dag får penicillin for en sikkerheds skyld.

- Det er fantastisk, at vi kan undgå overbehandling. At vi kan undgå at behandle nogen, som ikke skal behandles, siger Mohammed Khalil.

Tænker først over det bagefter

Nina Kaad Gade ligger netop nu på Kolding Sygehus, fordi hun netop har født tvillinger. Efter de gældende retningslinjer var hun i risikogruppen og stod til at skulle have flydende penicillin under fødslen, fordi hun fødte for tidligt (se faktaboks).

I dag udløser disse ting penicillin under fødslen:

I dag bliver fødende kvinder automatisk behandlet med penicillin, hvis de har én af disse fem risikofaktorer:

  1. De har tidligere født et barn, der blev smittet
  2. Der er fundet gruppe B streptokokker i urinen under graviditeten
  3. De føder mere end fem uger for tidligt
  4. De har langvarig vandafgang
  5. De har mere end 38 grader i feber i forbindelse med fødslen

Det gælder for 11.000 fødende kvinder om året. Kun hver fjerde af dem er reelt smittet.

Cirka 24 nyfødte bliver smittet hvert år i Danmark. De smittede risikerer blodforgiftning, lungebetændelse, meningitis eller i værste fald at dø.

- Det er klart, at når man efterfølgende får at vide, at det stort set ikke var nødvendigt, så tænker man over det. Men vi tænkte ikke over det i fødselssituationen. Da fik vi at vide, at det var det bedste for børnene, fordi de var præmature (for tidligt fødte, red.).Så det er glædeligt, at der er nogen der arbejder på at reducere forbruget, hvis der virkeligt er så mange kvinder og børn, der får det unødvendigt, siger Nina Kaad Gade.

Så lidt som muligt

De unødige bekymringer er kun en af grundene til, at lægerne gerne vil begrænse brugen af penicillin så meget som det er forsvarligt.

- Hver eneste gang vi giver penicillin, påvirker vi bakteriesammensætningen i tarmsystemet hos moderen og hos barnet, og derudover kan der ske ændringer i bakteriesammensætningen i moderens skede. Det giver en øget risiko for, at andre bakterier pludseligt bliver farlige, da den naturlige balance bliver forstyrret, forklarer overlæge Mohammed Khalil.