Ny tendens vækker bekymring hos fagforbund: Frygter at der går reality-tv i jobsøgningen

Flere virksomheder modtager med glæde jobansøgninger på video, når de skal finde deres nye medarbejder. Men tendensen vækker bekymring hos fagforbund.

Er du mest tryg ved at sende en mail med en traditionel ansøgning og et CV? Så vil du måske få svært ved at komme i betragtning til jobbet hos flere store, danske virksomheder. De er nemlig i større grad end tidligere begyndt at bruge video i deres rekrutteringsproces.  

Benedikte Frandsen har selv prøvet den nye form for jobansøgning, og hun er sikker på, at videoen hjalp hende med at få jobbet som direktionsassistent hos GF Forsikring.

- Til at starte med var det lidt grænseoverskridende, men jeg fandt hurtig ud af, at det var en god mulighed, fortæller hun til TV 2.

Og arbejdsgiverne er enige. De mener, at videoansøgningerne gavner ansøgningsprocessen. En af dem, der er tilhænger af tiltaget, er HR-direktør i GF Forsikring, Keld Vishart Gryhom.

- Vi får et indtryk af folk... Hvordan de optræder, hvordan de taler. Man får i det hele taget et indtryk af personen, som du ikke får i en traditionel ansøgning, forklarer Keld Vishart Gryholm.

Førstehåndsindtrykket er vigtigt

Jonas Borup, der er franchisetager i restaurantkæden Bones, er også stor tilhænger af videoansøgningen. Han har ansat størstedelen af sine 58 nye medarbejdere ved hjælp af videoansøgninger.

- Førstehåndsindtrykket, når man arbejder i en restaurant, er utrolig vigtigt. Og lige præcis det førstehåndsindtryk, det får vi via video, fortæller han.

Selvom arbejdsgiverne er begejstrede, så møder tendensen kritik fra Forbundet Djøf, der mener, at udviklingen er problematisk.

- Jeg er skeptisk over for, at der går reality-tv i rekrutteringsprocessen. Det, synes jeg, er synd for medarbejderne, og det er særlig synd for arbejdsgiverne, fordi der er mange, der vil vælge, ikke at søge denne her slags stillinger, siger chefkonsulent hos Djøf Thomas Kantsø.

Men Benedikte Frandsen deler ikke samme bekymring. Hun er nemlig glad for, at hun sendte videoansøgningen til GF Forsikring. Kort efter kom hun til samtale og fik derefter jobbet. Hun er sikker på, at videoansøgningen påvirkede arbejdsgiveren positivt, da det gjorde det lettere for dem at finde ud af, hvilken slags person, de ansatte. 

Hos GF Forsikring understreger HR-direktør Keld Vishart Gryhom dog, at videoen kun er et supplement til den skriftlige ansøgning.