Samfund

Ny forskning: Børn sover dårligere, når de bruger mobil eller iPad før sengetid

Det er enormt skadeligt for børns søvnmønster, hvis de tilbringer for meget tid med en smartphone eller tablet inden sengetid.

De fleste forældre kan måske nikke genkendende til følgende scenario:

Vi befinder os i ulvetimen. Hos de små kører energiniveauet op og ned. Medgørlige er de ikke.

Teenageren er måske mut og overlades til sig selv og mobilen, den lille får måske tid til at se en video på YouTube eller spille et spil på en tablet. En nødløsning, så roen kan indfinde sig inden sengetid.

Men nu kan en gruppe af britiske forskere med meget stor sikkerhed slå fast, at børn og unge, der bruger deres mobile enheder som f.eks. en iPad eller en smartphone før sengetid, har dobbelt så stor risiko for at sove markant mindre end børn og unge, der ikke har adgang til en mobil enhed i samme tidsperiode.

Sådan lyder konklusionerne i den rapport om børns søvnbehov, der er offentliggjort af American Medical Association, skriver Politiken.

Markant lavere søvnmængde

Rapporten baserer sig på såkaldt metaforskning, hvor forskerne har samlet og analyseret resultater fra 20 forskellige videnskabelige undersøgelser.

Undersøgelserne er foretaget i perioden 2011-15, og i de fleste tilfælde var forsøgspersonerne børn og unge mellem 10 og 18 år. I alt har 125.198 børn og unge deltaget i de undersøgelser, der danner grundlaget for den britiske forskningsgruppes resultater.

Forskerne har gennem analysen fundet, at et decideret overforbrug af digitale enheder fører til "en markant lavere søvnmængde, lavere søvnkvalitet i det hele taget og et højere træthedsniveau i dagtimerne".

Sådan skrives det i forskningsrapportens konklusion.

Samtidig viser resultaterne, at børn med adgang til mobile enheder inden sengetid også har to til tre gange større risiko for at opleve markant udmattelse og træthed i løbet af en almindelig skoledag.

Store konsekvenser

Flere forældre til småbørn ville måske mene, at denne viden ikke ligefrem kommer bag på dem.

Det er ikke ligefrem nyt, at forældre forsøger at holde deres børns skærmtid kunstigt nede. Men den britiske rapport giver et nyt og hidtil uset indblik i de mulige konsekvenser af børns skærmforbrug.

Det mener i hvert fald overlæge Anne Lindhardt, der er centerchef for Psykiatrisk Center ved Bispebjerg Hospital og tillige formand for Psykiatrifonden.

- Det er ikke nyt for os, at børn generelt sover for lidt. Men de her resultater giver os en langt bedre forståelse af, hvor store konsekvenser det har, siger hun om undersøgelsen.

- For lidt nattesøvn for børn kan være meget skadeligt. Det kan gå ud over koncentrationsniveauet i skolen og ultimativt nedsætte deres indlæring.

Digital eksplosion

I løbet af de sidste 10 til 15 år har man i flere sammenhænge set en eksplosion i mængden af digitale redskaber, der fylder mere og mere.

Fra den uundgåelige smartphone, der følger ung som gammel dagen lang, til tablets, computere, tv og andre mobile enheder, der i stigende grad benyttes i uddannelsessammenhænge. Og netop her kan det store skærmforbrug altså spænde ben for børnenes udvikling, påpeger Anne Lindhardt.

- Hvis man læser konklusionerne, er det mest tankevækkende, hvor tydelig sammenhængen mellem skærmforbrug og søvnmønster er. Det er vigtig og konkret viden for utallige børnefamilier i Danmark, siger hun og fortsætter:

- Det forplanter sig samtidig i deres fysik, da deres energiniveau daler, og man derfor ikke får nok motion, ganske enkelt på grund af træthed. Vi ser altså en lang række negative kædevirkninger, siger Anne Lindhardt.