Samfund

Ærlig mediechef: - Vi tør ikke bringe video af koranen i flammer

En dansk video af en Koran-afbrænding har igen rejst debatten om selvcensur i de danske medier.

I løbet af ugen har flere medier dækket historien om, at blasfemi-paragraffen for første gang i 46 år nu skal tages i brug igen.

En 42-årig dansker er blevet tiltalt for overtrædelse af paragraffen, fordi han i en video, som er lagt ud på Facebook, brænder Koranen af. Men trods omtale af videoen så har ingen medier valgt at vise videoen eller bringe billeder fra den.

Ifølge jurist og direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, så er den reelle forklaring, at medierne frygter for de reaktioner, som afbrændingen af Koranen kan medføre.

Er påvirket af fortiden

Det synspunkt skabte heftig debat i magasinet Presselogen på TV 2 News. Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe mener grundlæggende, at afbrændingen ikke kalder på redaktionel omtale, men havde han ment det modsatte, så ville han alligevel ikke bringe videoen.

- Hvis jeg kom frem til, at jeg gerne ville vise videoen, så tror jeg ikke, at jeg turde. Det hænger sammen med Jyllands-Postens historie. Terror virker, og vi er nået til et sted, hvor vi bor bag stålhegn og har skudfaste ruder, siger Jacob Nybroe.

Jyllands-Posten har siden visningen af de 12 Muhammed-tegninger i 2005 været mål for flere terrorplaner, som alle er blevet afværget. Jacob Nybroe erkender, at det er et tab for pressens ytringsfrihed, at frygten for terror kan påvirke de redaktionelle valg.

- Det er da et stort nederlag, og det er forfærdeligt, for det er jo en begrænsning af ytringsfriheden, som jo for alle os og vores land er den måske vigtigste frihedsrettighed. Og den er knægtet, vold virker i denne sammenhæng, som min forgænger skrev i en leder. Det er en erkendelsessag, siger Jacob Nybroe.

Poul Madsen: Vi kommer til at vise videoen

Presselogen måtte som konsekvens af en ledelsesbeslutning i TV 2 heller ikke vise klip fra videoen. Nyhedschef Jacob Kwon mener, at det ville have været ude af proportioner.

- Når enhver tosse laver en provokerende handling, så er det jo ikke meningen, at vi bare ukritisk skal viderebringe det. Vi skal jo lave en redaktionel vurdering af, om vi synes, det er relevant eller ej, og om vi giver sagen for meget eller for lidt ved at gå hans ærinde. I dette tilfælde har vi lavet en vurdering, som siger, at denne historie ikke har proportionerne til at vise videoen, siger Jacob Kwon.

Heller ikke Ekstra Bladet har vist videoen, selv om avisen har skrevet om sagen. Men det bliver der nu lavet om på, siger chefredaktør Poul Madsen. Historien er nu blevet så stor, at det ikke længere giver mening ikke at vise den.

- Det kommer vi da til nu. Vi er da nødt til at vise folk, hvad det her handler om, i stedet for at blive ved med at tale om, hvad det handler om, siger Poul Madsen.

Se Presselogen på TV 2 Play HER.