Danskerne er europæiske mestre i at skifte job - og det kan godt betale sig

Vi skifter job som aldrig før, fordi det ikke længere har store økonomiske konsekvenser, mener forskere. Men bliv i samme virksomhed, lyder rådet.

Måske keder vi os hurtigere eller mangler nye udfordringer. Måske er vi på jagt efter den fede hyre og lederstillingen. Eller måske tør vi bare tage flere chancer, end de tidligere jobgenerationer.

Aldrig før har danskerne skiftet job så ofte. De fleste af os når at sidde i mere end seks forskellige stillinger i løbet af et arbejdsliv. Om få år vil det tal være fordoblet, mener flere arbejdsmarkedsforskere. Og der sker lige så mange jobskift inden for den private som den offentlige sektor.

Faktisk er vi et af de lande i Europa, hvor befolkningen hyppigst hopper over i en ny stilling.

Omkring 800.000 danskere skifter job om året, og det er Euopas højeste jobomsætning.

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker

Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening placerer os på en tredjeplads over europæere, som hyppigst skifter jobbet ud med et andet.

I tredje kvartal af 2016, som er de nyeste tal på området, skiftede otte procent af danskerne job. Det svarer til godt 220.000 personer. Dermed er Danmark kun overgået af nabolandene Finland og Sverige.

Nederst i artiklen kan du se listen over de lande, hvor befolkningen hyppigst skifter job, og de lande, hvor de flest bliver i samme job.

Danmark på klar førsteplads

På årsbasis ligger Danmark dog på en klar førsteplads over de europæiske lande. Det mener arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

- Omkring 800.000 danskere skifter job om året, og det er Euopas højeste jobomsætning. Intet andet land har et lige så stort et gennemsnit som Danmark, siger Henning Jørgensen og fortæller, at det primært skyldes, at de danske lønmodtagere har et sikkerhedsnet.

Et sikkerhednet, som mange af vores nabolande ikke har.

- Der ligger en stor tryghed i vores dagpengesystem, som griber os, hvis vi pludselig står uden en indkomst. Det giver samtidig en enorm fleksibilitet til det danske arbejdsmarked, hvor både arbejdsgiveren og lønmodtageren hurtigere kan skille sig af med hinanden, uden at de har særligt meget at miste.

Færre jubilarer

De mange jobskift betyder samtidig, at der bliver langt færre jubilarer på det danske arbejdsmarked. Tal fra OECD, Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling, viser, at antallet af danskere, som sidder i samme stilling i over ti år, i høj grad svinder ind.

Fra 2005 til 2015 er antallet af jubilarer faldet med 68.000 personer. Omvendt er antallet af lønmodtagere, som sidder i samme stilling i et til tre år, steget med 80.000 personer.

- Dem, der sidder længere i samme job, bliver færre, og i fremtiden vil vi opleve en endnu større udskiftning. Behovet for, at lønmodtageren lærer nye ting og tager flere arbejdsopgaver, vokser hele tiden, siger Henning Jørgensen og uddyber:

- I dag skifter danskerne i gennemsnit job seks til syv gange i løbet af deres arbejdsliv. Fremadrettet vil tallet kun blive højere, og om få år vil vi opleve, at de skifter op til 12 gange i løbet af et arbejdsliv.

Det kan betale sig at skifte job, men...

Spørgsmålet er dog, om det kan betale sig at skifte job med så få års mellemrum.

Både og, mener Anders Frederiksen, professor ved AU Herning, som blandt andet forsker i mobilitet på det danske arbejdsmarked.

Det vigtigste er, at du ikke falder i søvn. Der skal være en vis progression og læring i det job, du har.

Anders Frederiksen, arbejdsmarkedsforsker

- Man skal nok passe på med at gå på tværs af for mange virksomheder. Ofte får du en langt større gevinst ud af at skifte job inden for den samme virksomhed, siger Anders Frederiksen og uddyber:

- Ved at skifte virksomhed mister du den anciennitet, som kunne have givet dig en forfremmelse i din nuværende virksomhed, og på længere sigt vokser din løn ikke hurtigere af at skifte. Økonomien udvikler sig jo ikke så forskelligt på tværs af virksomheder, der ligner hinanden.

Prøv forskellige roller af i samme virksomhed

I stedet skal du sørge for at prøve forskellige roller af inden for samme virksomhed, mener Anders Frederiksen. Det kan med andre ord være en fordel, at du både kender HR, kommunikation og salgsafdelingen.

- Det er vigtigt, at du har forskellige roller i dit arbejdsliv, og at du prøver kræfter af i forskellige afdelinger. På den måde opbygger du et erfaringsgrundlang, som gør, at du bliver mere attraktiv på arbejdsmarkedet, mens du får en uundværlig viden om den virksomhed, du arbejder i.

Forskning, som Anders Frederiksen har foretaget, viser, at en person med en bachelorgrad, som i løbet af otte år skifter mellem seks forskellige roller i én virksomhed, har tre gange så stor chance for at blive forfremmet, end en person, der bliver i samme jobrolle i alle otte år. Chancerne for forfremmelse stiger fra cirka én procent til 3,5 procent.

Udvikling og ny viden er altså vejen frem. Udnyt de muligheder, som din virksomhed tilbyder. Og kan du ikke få lov til at shoppe rundt mellem forskellige roller, kan du udvikle din nuværende ved at gå på kurser og efteruddannelse, mener Anders Frederiksen.

- Det vigtigste er, at du ikke falder i søvn. Der skal være en vis progression og læring i det job, du har. Har du siddet i en virksomhed i 20 år, og har du ikke udviklet dig, kan du meget let komme i problemer, siger Anders Frederiksen. og slutter:

- Så er der ikke muligheder for at udvikle dig i din nuværende virksomhed, så skynd dig at kigge dig om efter et nyt job.

Her skifter de hyppigst job i Europa

  1. Finland

    8,8 procent af befolkningen i Finland skiftede job i 3. kvartal af 2016. De er dermed det land i Europa, hvor befolkningen hyppigst skifter job. 

  2. Sverige

    8,3 procent af den svenske befolkning skiftede job i 3. kvartal af 2016. Det giver svenskerne i stærk andenplads på listen. 

  3. Danmark

    Lige i hælene på  Sverige kommer Danmark. 8 procent af danskerne skiftede job i 3. kvartal af 2016. Det svarer til cirka 220.000 personer. 

  4. Spanien

    7,2 procent af den spanske befolkning skiftede job i 3. kvartal af 2016.

  5. Litauen

    6,8 procent af befolkningen i Litauen skiftede job i 3. kvartal af 2016. Estland har oplevet samme procentdel og deler derfor femtepladsen med Litauen.

Tallene bygger på andelen af beskæftigede i alderen fra 15 til 64 år, som skiftede job i løbet af  3. kvartal af 2016. Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening

Her bliver flest i samme job

  1. Rumænien

    Blot 1,8 procent af befolkningen skiftede job i 3. kvartal af 2016. De er dermed det land i Europa, hvor befolkningen skifter mindst job. 1,8 procent svarer til 150.000 rumænere. 

  2. Grækenland

    I Grækenland holder lønmodtagerne også mere på jobbet. Her skiftede 2,4 procent af befolkningen job i 3. kvartal af 2016. 

  3. Tjekkiet

    2,8 procent af befolkningen i Tjekkiet skiftede jobbet ud med et andet i 3. kvartal af 2016. 

  4. Bulgarien

    Tre procent af befolkningen i Bulgarien skiftede job i 3. kvartal af 2016. 

  5. Polen

    Lige i hælene på Bulgarien står polakkerne, hvoraf blot 3,1 procent af befolkningen valgte at skifte job i 3. kvartal af 2016. 

Tallene bygger på andelen af beskæftigede i alderen fra 15 til 64 år, som skiftede job i løbet af  3. kvartal af 2016. Kilde: Dansk Arbejdsgiverforening