Samfund

5-årig havde blå læber og intet åndedræt - reddet af pædagoger

Fredag blev alle indstillede til 'Årets hjerteredder' hyldet af Hjerteforeningen.

Hvert år bliver cirka 4000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. I hjemmet, på gaden, på boldbanen, i en forretning eller i børnehaven, som det skete for den femårige Eigil Guld Frederiksen.

Fredag hyldede Hjerteforeningen de, som er blevet indstillet til at blive årets hjerteredder. I alt er der blevet sendt 58 indstillinger ind. Tre af dem er gået videre til at blive årets hjerteredder.

Faldt pludselig om på legepladsen

Blandt de fremmødte var Inge Lise Godskesen Almbæk, Heidi Nordtoft Simonsen og Jacob Birk-Nielsen, som alle spillede en stor rolle, den dag femårige Eigil faldt om på legepladsen i sin børnehave.

- Eigil var ude på legepladsen, da han pludselig faldt sammen over en cykel, fortæller Inge Lise Godskesen Almbæk, der er pædagog i Wagnerhus Børnehave i Holstebro.

Heidi Nordtoft Simonsen, som også er pædagog i børnehaven, stod lige ved siden af Eigil, da han faldt. Hun fik hurtigt undersøgt, om han havde fået noget galt i halsen. Det havde han ikke.

- Eigil blev så flyttet ind i børnehaven, hvor han efter to dybe vejrtrækninger holdt helt op med at trække vejret. Det stod hurtigt klart, at noget var helt galt. Hans læber var blå, og hans hudfarve var helt forkert. Vi fik hurtigt lagt ham på et bord væk fra de andre børn, hvor vi så begyndte at give ham førstehjælp, fortæller Inge Lise Godskesen Almbæk.

Mens de to pædagoger gav førstehjælp, ringede børnehavens leder, Jacob Birk-Nielsen, 1-1-2.

Måtte have tre stød, inden hjertet begyndte at slå

Først da Falck og en akutlæge nåede frem til børnehaven og gav Eigils hjerte stød tre gange, lykkedes det at få liv i ham. Efterfølgende blev han lagt i kunstig koma og fløjet med lægehelikopter til Aarhus, hvor han lå på børneintensiv på Skejby Universitetshospital. Her lå han nedkølet i to et halvt døgn. På intensiv fik han yderligere to hjertestop.

Eigil var indlagt i 10 dage. Under indlæggelsen fandt lægerne flere hjerterytmeforstyrrelser, og han fik derfor indopereret en ICD - en pacemaker - og får betablokkere, som han skal blive ved med at tage resten af livet.

Held i uheld

Efterfølgende har lægerne ved gentests fundet en sjælden genmutation - CALM1 - som var årsag til hjertestoppet.

- Lægerne siger, at han ville have fået hjertestop før eller siden. Så det var faktisk held i uheld, at det skete ude på legepladsen lige ved siden af pædagogerne, der var parat til at hjælpe. Det kunne lige så godt være sket, mens han lå og sov, siger Eigils mor, Kirstine Guld, der er meget taknemmelig over børnehavens hurtige indsats.

Også ifølge Falck og lægerne er pædagogerne og lederens indsats en vigtig grund til, at Eigil i dag ingen mén har, som følge af de 10-15 minutter der gik, før hans hjerte begyndte at slå af sig selv igen.

Indstillet til Årets hjerteredder

Og netop på grund af børnehavens indsats har Eigils forældre indstillet de to pædagoger og børnehavens leder til Årets hjerteredder.

- Det er vigtigt at få sat fokus på, at sådan noget også kan ske for børn, og at det er en god idé, at man har et opdateret førstehjælpskursus, siger Kirstine Guld.

Og det budskab bakker Inge Lise Godskesen Almbæk op om.

- Vi havde jo ingen idé om, at Eigil gik rundt og havde en hjertefejl. Man tænker jo ikke på, at sådan noget kan ske.

Eigil var tilbage i børnehaven efter en måneds tid i sygesengen.

- Det var så godt at have ham tilbage igen. Fra at se ham helt blå, hvor han faktisk kunne dø mellem fingrene på os, og til at have ham tilbage uden mén, var helt fantastisk, siger Inge Lise Godskesen Almbæk og tilføjer:

- Det er klart, at det har ændret noget i hverdagen. Vi holder lige lidt bedre øje med børnene - og særligt Eigil. Det ligger ubevidst i os alle, at sådan noget pludselig kan ske.

En bevægende dag

For både familien Guld Frederiksen og Eigils redningsmænd har fredagens tur til fejringen af alle de indstillede hjertereddere været en bevægende dag.

- Det var en dag, hvor vi hyldede livet. Det var fantastisk at høre alle historierne, og se hvordan folk er overlevet på trods, siger Inge Lise Godskesen Almbæk, som bakkes op af Kirstine Guld:

- Det har været en god og bevægende dag.

Tre hjertereddere gik ved fredagens arrangement videre i konkurrencen om at blive årets hjertereddere. Inge Lise Godskesen Almbæk, Heidi Nordtoft Simonsen og Jacob Birk-Nielsen var ikke iblandt de tre finalister, men som Inge Lise Godskesen Almbæk siger:

- Det er ikke vigtigt. Det vigtigste er, at Eigil er i live.