Samfund

Lisa støtter aktiv dødshjælp: Frygter selv at dø af vand i lungerne

Lisa Grye Elstorp vil gerne nyde sin sidste tid uden at skulle tænke over, hvordan hun kommer herfra. Hun forstår ikke kritikken af aktiv dødshjælp.

Debatten om aktiv dødshjælp har fået fornyet liv i denne uge, efter den pensionerede overlæge Svend Lings i Radio24Syv har fortalt, hvordan han hjælper kronisk syge patienter med at dø.

En af dem, der støtter Svend Lings, er førtidspensionisten Lisa Grye Elstorp. Hun er selv uhelbredeligt syg og håber at få hjælp fra en læge til at dø, hvis hun føler behov for det.

- Der er en rimelig stor chance for, at jeg måske skal drukne af vand i lungerne eller blive kvalt, og det vil jeg godt være fri for at skulle ligge og slås med. Så hellere kunne sige farvel og tak på en pæn måde, siger Lisa Grye Elstorp til TV 2.

Vil gerne nyde den sidste tid

Reaktionerne på Svend Lings' udmelding om, at han har hjulpet flere end 10 patienter med at dø, har været blandede.

Styrelsen for Patientsikkerhed vil fratage hans autorisation med øjeblikkelig virkning. Og tirsdag bekræftede Fyns Politi, at Svend Lings er blevet politianmeldt.

Jeg tænker, at det er noget vrøvl. Hvis du har mange smerter, så er der ingen der kan presse dig til noget som helst.

Lisa Grye Elstorp om kritikken af aktiv dødshjælp.

Men der er også personer, der bakker op om Svend Lings, og på Facebook har støttegruppen "Svend Lings – er ikke morder" omkring 250 medlemmer.

Et af dem er Lisa Grye Elstorp, der mener, kampen for at få ændret lovgivningen er vigtig.

 - Jeg har set mennesker ligge og lide og blive pint og tigge om at få lov at dø. Jeg vil gerne herfra uden at skulle jamre mig i smerte, og hvis jeg nu vidste, vi havde aktiv dødshjælp, så behøvede jeg ikke spekulere på det. Så ville jeg bare virkelig kunne nyde den sidste tid , siger Lisa Grye Elstrop.

Frygter aktiv dødshjælp kan presse syge

Hvor Facebookgruppen, Lisa Grye Elstorp er medlem af, altså bakker Svend Lings op, kæmper gruppen "Ikke død endnu" imod aktiv dødshjælp.

- Det er en dårlig idé, fordi man går ind og vurderer, hvornår et liv er værd at leve. Det kan man ikke, siger en af stifterne, Ditte Guldbrand Christensen, der selv lider af muskelsvind.

Hun understreger, at man ikke kan bede folk, der netop har fået en meget alvorlig diagnose eller på anden måde er i krise, om at tage stilling til, om de vil leve videre.

- I den situation kan man ikke træffe den beslutning. Når døden bliver en mulighed, tvinger man folk til at overveje det. Folk, der måske er deprimerede eller i chok.

- Når man er i så forfærdelig en situation, er det vigtigt, at samfundet siger, at dit liv er værd at leve. Når det forsvinder, stiller man folk over for et helt urimeligt valg, siger Ditte Guldbrand Christensen.

Lisa Grye Elstorp er dog helt uenig i, at en legalisering af aktiv dødshjælp vil være med til at tvinge syge til at tage en beslutning, som de måske senere ville fortryde.

- Jeg tænker, at det er noget vrøvl. Hvis du har mange smerter, så er der ingen, der kan presse dig til noget som helst. Så er det kun din vilje der tæller, siger Lisa Grye Elstorp.

Svend Lings' metode er, at han udskriver recepter til sig selv og derefter udleverer de dødelige piller til patienter, der ønsker at dø. Hvis hans grænse for at udskrive medicin til sig selv er nået, får han kolleger til at hjælpe.