Samfund

DR-chef om radioprograms pengekrav: Det er meget alvorligt

DR har bedt produktionsselskab om en redegørelse for betalingerne. Når den ligger klar onsdag, afgøres det populære radioprograms fremtid.

Det er et klokkeklart brud på aftalen mellem DR og SK Productions, når produktionsselskabet bag det populære P4-radioprogram Cafe Hack i flere tilfælde har taget sig betalt for at sende fra forskellige lokationer rundt omkring i landet.

Det siger DR’s radiochef, Gustav Lützhøft til TV 2.

- Det er et meget alvorligt brud på den samarbejdsaftale, vi har med SK Productions. Vi ser på det med enormt stor alvor, siger Gustav Lützhøft.

Flere tilfælde

Ifølge DR's regler må programmer ikke modtage sponsorering og skjult støtte, men ifølge radiochefen er der altså sket et brud på aftalen med SK Productions, hvor Cafe Hacks vært, Søren Dahl er medejer.

I sidste uge kunne Limfjord Update fortælle, at radioprogrammet forlanger 67.500 kroner for at sende en enkelt udsendelse fra Sallingsund Færgekro på Mors til maj. Men da Radio24syv i denne uge gik ind i sagen, trak SK Productions sig fra ansøgningen.

Kattegatcentret i Grenaa betalte i maj 2016 87.5000 kroner for at få Cafe Hack på besøg, og en rundringning foretaget af TV 2 afslører, at de to tilfælde ikke står alene.

Nyborg slot betalte i omegnen af 70.000 for et besøg fra Cafe Hack den 26. juni, mens både Aalborg Kongres & Kulturcenter og Knivholt Hovedgaard i Frederikshavn bekræfter, at de har givet et beløb for at få besøg af Cafe Hack uden at gå yderligere i detaljer.

Det glæder jeg mig til at fortælle om på onsdag.

DR's radiochef, Gustav Lützhøft, om radioprogrammet Cafe Hacks fremtid.

DF kræver pengene betalt tilbage

Sagen har også fået opmærksomhed på Christiansborg, hvor Venstres medieordfører, Britt Bager, siger, at udgiften ved at sende fra forskellige steder i landet skal dækkes af de mere end 3,5 milliarder kroner, DR hvert år modtager i licens.

- DRs retningslinjer er jo ret klare omkring det her. Man må ikke modtage sponsoreringer, og man må ikke modtage skjult støtte, og derfor synes jeg selvfølgelig, at det er dybt kritisabelt, at produktionsselskabet sender regningen videre. Det må ikke forekomme, siger Britt Bager til TV 2.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, mener, at pengene skal betales tilbage.

- Jeg synes, det er for dårligt. Jeg er rigtig glad for, at Danmarks Radio kommer rundt i hele landet, men når der så kommer en historie om, at de faktisk har taget ekstra penge for de her steder, de har besøgt, så bliver jeg skuffet. Jeg synes ikke, det er rimeligt, siger Morten Marinus til TV 2.

Radioprograms fremtid afgøres på onsdag

DR’s radiochef, Gustav Lützhøft, siger, at han først vil finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, før han vil tage stilling til, om pengene skal betales tilbage.

- Vi er skuffede, og nu vil vi til bunds i det. Derfor har vi bedt dem om at redegøre fuldstændig for forløbet, og den redegørelse får vi på onsdag. Så finder vi ud af, hvad der skal ske derfra, siger Gustav Lützhøft.

Han vil endnu ikke sige noget om det populære radioprograms fremtid.

- Det glæder jeg mig til at fortælle om på onsdag.

TV 2 har også været i kontakt med Cafe Hack, som programmet sender fra hver uge, når der ikke er turne. De ønsker ikke at kommentere, om de betaler for at huse programmet, der har 690.000 lyttere i gennemsnit i hvert program.

Cafe Hack var indblandet i en lignende sag i 2008, hvor Roskilde Kommune blev tilbudt et besøg af det populære program mod at betale 175.000 kroner. DR sagde dengang at de ville ’tage en snak’ med Cafe Hack om det og trække tilbuddet tilbage.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Søren Dahl.