Donald Trump

Dansk Journalistforbund: - Det er helt uhørt i et demokrati

Det Hvide Hus har nægtet udvalgte medier adgang fra en pressebriefing. Helt uhørt, mener Dansk Journalistforbund.

En udelukkelse af flere medier til en pressebriefing med talsmanden for Det Hvide Hus, Sean Spicer, skaber stor debat.

Dean Baquet, som er chefredaktør på avisen The New York Times, der var blandt de afviste medier, var en af de første til tage afstand til Det Hvide Hus' handling.

- Fri mediegang til en regering med gennemsigtighed er naturligvis af afgørende national interesse, siger han.

Nu træder formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, ind i rækken af organisationer, der er imod Det Hvide Hus' beslutning.

Overfor TV 2 fortæller han, at hvis forholdet mellem de amerikanske medier og præsident Donald Trump ikke var betændt i forvejen, kan det ikke andet end at være splittet til atomer nu.

- Lige nu er Trump og hans mandskab i gang med at splitte det demokrati ad, som medierne er en væsentlig del af, siger han og tilføjer:

- At spille medierne ud på den her måde, anklage dem for "fake news" og følge det op med en boykotning af medierne. Det er helt uhørt i et demokrati.

Udelukkelse kan blive til Trumps fordel

Udelukkelsen af de udvalgte medier skete kort tid efter at præsident Donald Trump under en tale, som han holdt for Den Konservative Politiske Handlingskonference (CPAC), kritiserede de amerikanske medier og deres brug af anonyme kilder.

Donald Trump fortalte blandt andet, at han ikke mener, at journalister "bør have tilladelse til at bruge kilder, uden at de bringer deres navne".

Det er ikke første gang, at USA's nye præsident har sendt salver ud til medierne. I et af sine mange tweets har Trump navngivet en række medier, der længe har været på kant med præsidenten.

- De falske nyhedsmedier (The New York Times, NBC News, ABC News, CBS, CNN) er ikke mine fjender. De er folkets fjender, lød det fra præsidenten.

Ifølge Lars Werge skal de amerikanske medier være opmærksomme på, at Trump og hans stab ikke skaber en kløft mellem dem - især efter at nogle af medierne har fået adgang til briefingen, mens andre blev holdt udenfor.

- Det kan ikke undgå andet end at blive til Trumps fordel, at han har kunnet spille dem ud mod hinanden, siger han.

Werge opfordrer til en fælles front

For at undgå at medierne begynder at bekæmpe hinanden, opfordrer Lars Werge til solidaritet.

- Medierne kunne lave en fælles front. Det har de valgt ikke at gøre endnu. Det anden måde er, at de medier, der har været inde, deler informationerne med de andre. Det er noget af det, man kan håbe, der må ske, siger han.

Er udelukkelsen et internt anliggende eller et internationalt presseproblem?

- Det er et internationalt presseproblem. Netop på grund af præsidentens status og præsidentens rolle i det globale samfund. Det er i høj grad et spørgsmål for alle, siger Lars Werge og fortsætter:

- Alle medier i den vestlige verden har et konstant øje på, hvad der sker i Washington, i Det Hvide Hus og i USA i det hele taget. Så når de (Det Hvide Hus, red.) på den måde går forrest for at tage udemokratiske metoder i brug, så er det i høj grad et spørgsmål, som kræver en reaktion fra internationale presseorganisationer.