GO'

Sygeplejerske: Derfor er sprutter fantastiske til for tidligt fødte

Det startede helt tilfældigt som en ide hos en nybagt far. Nu har trenden med de hæklede sprutter spredt sig til udlandet.

De fleste forældre vil gerne nusse om og forkæle deres nyfødte. 

Det var også tilfældet for en nybagt far, der i 2013 lige havde fået en for tidligt født baby. 

En baby, der fortjente en hjemmehæklet bamse, og derfor kontaktede han en blogger, der hæklede hans barn en blæksprutte. 

- Han anede ikke, at lige præcis sprutter var gode til for tidligt fødte. Men det fandt man ud af, mens han var indlagt med sit barn på Skejby Sygehus. Efterfølgende henvendte sygehuset sig til bloggeren. Hun leverede nogle flere, og så har det bare spredt sig siden, fortæller Ditte Fischer, der er koordinator for Spruttegruppen i Go' morgen Danmark mandag.

Genskaber følelsen af at være i livmoderen

Spruttegruppen leverer sprutter til hospitalerne, der udleverer dem til for tidligt fødte børn.

Indtil videre er det blevet til mere end 20.000, og det er ikke tilfældigt, at det lige er sprutter, forklarer sygeplejerske på afdeling for for tidligt fødte på Hvidovre Hospital, Cecilie Raarup Henriksen. 

- Sprutterne kan rigtig meget. De har snoede fangarme, og de har samme struktur som navlestrengen, så børnene ligger og holder om dem, ligesom de holder om navlestrengen inde i livmoderen. Det er med til at give dem ro og tryghed, når de ligger i kuvøserne, forklarer Cecilie Raarup Henriksen. 

Giver ro og letter arbejdet med børnene

Samtidig gør blæksprutterne det nemmere for sygeplejersker og læger at holde det nødvendige overvågningsudstyr på børnene. 

- De for tidligt fødte vil gerne holde om et eller andet, så det, at vi kan lægge en sprutte ind til dem, de kan holde om, og som ikke er noget af det udstyr, der er vigtigt for dem at have på, det får dem til at ligge mere stille og roligt, forklarer Cecilie Raarup Henriksen.

Et kæmpe hit i udlandet

Ditte Fischer er selv mor til en for tidligt født søn, og hun ville ønske, sprutternes gode effekt var opdaget, da hendes søn blev født. 

- Han lå sådan og fægtede med armene og prøvede at bokse lidt. Så da jeg opdagede Spruttegruppen, tænkte jeg, at hvis der var nogen, der var kommet med sådan en til mig og min søn, så havde det gjort en stor forskel for os, fortæller Ditte Fischer, der gik i gang med at lære at hækle, så snart hun hørte om gruppen. 

Effekten af sprutterne er så stor, at de har spredt sig til andre lande.

Blandt andet bliver der også hæklet sprutter i England, og det britiske medie Mirror har fået nys om den danske ide.

 - Det er ret vildt, at vores ide har spredt sig på den måde. Det er fedt, og det giver lige et ekstra skulderklap. Så hækler vi lige et par sprutter mere, siger Ditte Fischer, der selv har hæklet et par hundrede indtil videre.

Få opskriften på de hæklede eller strikkede sprutter her