Samfund

Sådan hjælper Svend Lings kronisk syge patienter med at dø

​Den pensionerede overlæge Svend Lings trodser den danske lovgivning, når han assisterer syge patienter med deres selvmord.

Selvom Svend Lings er pensioneret overlæge og dermed ikke længere kan udskrive recepter til patienter, formår han at få de dødelige piller frem til de kronisk syge danskere, som ikke længere ønsker at leve.

- Jeg kan udskrive recepter til mig selv - inden for visse grænser. Og hvis den grænse er ved at være nået, så får jeg det bare fra en kollega, siger Svend Lings til TV 2.

Han er medlem af Læger for Aktiv Dødshjælp, og sammen med otte andre læger kæmper han for at få lovliggjort assisteret selvmord, hvor en læge hjælper en patient med at tage sit eget liv.

Hjulpet over 10 i døden

Flere end 10 gange har han assisteret med patienters selvmord ved at levere dødelige sovepiller. Både Svend Lings og de øvrige otte læger i Læger for Aktiv Dødshjælp er nemlig stødt på skæbner, som de ikke kunne vende ryggen til, men følte en pligt til at hjælpe.

Men det er jo ulovligt. Er du godt klar over den risiko, som du løber?

- Det er jeg udmærket klar over.

Og du er klar til at gå i fængsel for det?

- Det, jeg kan blive udsat for, er jo ingenting i sammenligning med det, som de mennesker, der ligger og lider, bliver udsat for.

Fyns Politi oplyser til TV 2, at man tirsdag er begyndt at undersøge sagen.

Kvalme- og sovepiller

Når patienter med et brændende ønske om at dø kontakter Svend Lings, får han deres journal og 'screener' dem ved hjælp af telefonsamtaler. Hvis de lider af en alvorlig, uhelbredelig og livsødelæggende sygdom, skal de have ret til at sige stop, fastholder den pensionerede overlæge. 

- Vi udskriver enten en recept, ringer til apoteket eller kører selv ud med det, hvis patienterne er meget dårlige, forklarer Svend Lings.

Han gemmer de dødelige piller i sit våbenskab. Han har kvalmestillende piller, som sikrer, at patienten ikke kaster op, og så sovepillerne, der i en rigelig mængde skal sørge for, at de kommende åndedræt bliver de sidste.