Samfund

Glemt på bækkenstol natten over: Styrelse går ind i plejesag efter hundredevis af klager

250 klager på otte måneder får nu Styrelsen for Patientsikkerhed til at kigge plejefirma efter i sømmene.

Styrelsen for Patientsikkerhed beder Lolland Kommune om en redegørelse i sagen om firmaet Pleje Plus, der på kort tid har modtaget hundredvis af klager. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Styrelsens indblanding i sagen sker efter TV 2's dækning af, hvordan firmaet i flere tilfælde blandt andet har svigtet i forhold til rengøring, personlig hygiejne og medicinering.

Styrelsen for Patientsikkerhed ønsker ikke uddybe sagen overfor TV 2, før kommunens redegørelse er modtaget, men oplyser, at man nu skal undersøge, om klagerne ligger inden for deres område.

Administrerende direktør i Ældresagen Bjarne Hastrup er ikke tilfreds med håndteringen af sagen, eftersom Styrelsen for Patientsikkerhed fik en henvendelse om problemerne med Pleje Plus allerede for to måneder siden.

- Det er uacceptabelt, at man ikke har grebet ind før. Det er bekymrende, at der går to måneder. Det drejer sig om stærkt svækkede mennesker, der fortjener, at man havde grebet ind tidligere, siger han.

- Det kan være livstruende

Søndag kunne TV 2 fortælle, at Lolland Kommune på otte måneder har modtaget flere hundrede klager over firmaet. I alt 266 henvendelser fra borgere og pårørende, hvoraf omkring 250 kan karakteriseres som klager eller bekymringer over hjemmeplejen.

Blandt andet blev en borger glemt på en bækkenstol af en nattevagt, mens flere klager lyder på, at de ældre ikke modtog deres medicin. I nogle tilfælde dukkede plejerne slet ikke op, andre kom ikke i bad eller oplevede manglende rengøring.

- Hvis man ikke får den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt, kan det jo være livstruende og i hvert fald sundhedsfarligt for de ældre mennesker, siger Bjarne Hastrup fra Ældresagen.

Kommunen har ikke selv fundet belæg for, at Pleje Plus har brudt kontrakten med kommunen, men i færre end 10 sager skal et eksternt tilsyn undersøge, om der har været kontraktbrud.