Samfund

Borgmester vil indføre tvungen motion i arbejdstiden

Forslaget fra SF's Ninna Thomsen skal gælde for alle medarbejdere i Københavns Kommune, der risikerer nedslidning af kroppen.

Sidste år indførte Københavns Kommune en forsøgsordning med obligatorisk motion for 600 sosu-medarbejdere på de københavnske plejehjem.

Ordningen har ifølge kommunens sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) været så succesfuld, at kravet om motion nu skal omfatte alle medarbejdere, der risikerer at blive nedslidt gennem arbejdet.

- Ligesom du skal bære hjelm på byggepladsen, har vi som offentlig arbejdsgiver et ansvar for at sikre dit helbred, hvis du har et arbejde, der slider dig ned, siger Ninna Thomsen til TV 2.

Den obligatoriske fitnesstræning skal ifølge SF's forslag gælde for 'medarbejdere med kort uddannelse og hårdt fysisk arbejde’. I praksis er der altså primært tale om de førnævnte sosu-medarbejdere på plejehjemmene og ansatte i kommunens Miljø og Teknik-afdeling - eksempelvis renovationsarbejdere.

Men er der ikke grænser for, hvad man skal pålægge folk? Hvis man ikke har lyst til at motionere, skal man så tvinges?

- Nej, så ser vi selvfølgelig på det. Jeg har ikke lyst til at trække noget ned over folk, og det arbejde, vi har lavet indtil nu, har også foregået i tæt dialog med de faglige organisationer. Det har været noget, de ansatte har været glade for, siger Ninna Thomsen.

Hun fortsætter:

- Det handler dybest set om, at når Folketinget sætter pensionsalderen op og op og op, så bliver vi nødt til at se på, hvad der skal til for, at denne type medarbejdere kan blive på arbejdsmarkedet, indtil de fylder 70 eller 75.

Radikale: Kommunen er ikke din mor

Forslaget møder imidlertid modstand hos De Radikales gruppeformand i København, Tommy Petersen. Han synes, det er alt for vidtrækkende.

- Det er klassisk, socialistisk SF-politik, at kommunen ved bedst, hvad der er godt for borgerne. Der er De Radikale meget uenige. Vi mener, at borgerne ved bedst selv og skal have frihed til at vælge. Vi siger jo heller ikke, at når der er frugtordning, så skal man tage en banan, ellers er det ud. Det er helt hen i vejret, siger Tommy Petersen til TV 2.

Hvis ordningen var frivillig, ville De Radikale være for forslaget, men tvungen fitness kan partiet ikke gå ind for.

- Kommunen er ikke din mor, siger Tommy Petersen.

Men er det ikke ansvarlig arbejdsgiveradfærd at sørge for at medarbejderne holder sig i god form?

- Det lyder meget systemagtigt. Man skal huske på, at dét at være længe på arbejdsmarkedet og bare arbejde-arbejde-arbejde og holde til så mange år som muligt ikke er det samme, som at borgeren har en god livskvalitet, siger gruppeformanden.

Forslaget skal til afstemning i Økonomiudvalget tirsdag eftermiddag.