Samfund

Skat får verdens første mobile bodyscanner

Scanneren er det seneste våben mod den narkotika, der søges smuglet ind slugt eller på anden måde gemt i kroppen.

Som det første toldvæsen i verden tager SKAT fra i dag en mobil bodyscanner i brug. Scanneren skal sammen med tre eksisterende stationære bodyscannere hjælpe toldere i indsatsen mod narkosmugling.

Fakta om narkosmugling

I 2016 foretog SKAT i alt 2.349 kontroller vedr. narkotika, hvilket førte til beslaglæggelsen af: 

  • 192 g. opiater (heroin mv.)
  • 234 kg cannabis
  • 1.503 kg khat
  • 35 kg kokain
  • 526 kg psykotrope stoffer 
  • 90.514 stk. psykotrope stoffer

- SKAT har en vigtig opgave i at begrænse indsmuglingen af narkotika. I takt med at smuglerne bliver mere kreative, må vi også sørge for at udvikle os. Derfor er den nye bodyscanner et vigtigt redskab, tolderne kan tage i brug, når de dagligt arbejder på at forhindre, at narkotika smugles ind i landet, siger Preben Buchholtz, underdirektør i SKAT.

Scanneren er installeret i en varebil, der vil blive anvendt i det daglige toldarbejde - eller blive tilkaldt i hele landet, hvis der er mistanke om, at en rejsende har gemt narkotika i kroppen.

Fuldt påklædt

Scanningen foregår ved, at en person bliver placeret, fuldt påklædt, på en platform i bilen, som på få sekunder kører forbi scanneren.

Scanneren tager to røntgenbilleder - et af hele kroppen og et kun af torso. Billederne overføres straks til scanneroperatøren, der sidder i bilens operatørrum.

Hvis operatøren ser, at der er gemt såkaldt 'uidentificeret indhold' i kroppen, bliver den mistænkte person overgivet til politiet, der så står for den videre håndtering.

'Pukkelhvalen'

Scanneren er et supplement til tre stationære bodyscannere, der står i København, Billund og Ålborg lufthavne.

Den mobile scanner er testet og godkendt af Sundhedsstyrelsen, der også har undervist personalet, der skal anvende scanneren, i strålesikkerhed.

Scannerne i SKAT er begyndt at få navne efter nordisk mytologi. Den nye mobile scanner har ikke fået noget navn endnu, men på grund af sin vægt på 4,6 ton og den store pukkel på taget, så kalder tolderne den i dagligdagen for ’pukkelhvalen’.