Samfund

Nu kan du bruge en app som prævention - men dansk gynækolog advarer

Et svensk firma har udviklet en app, der kan måle, hvornår du kan dyrke sikker sex. En dansk ekspert er skeptisk.

De seneste år er apps til din smartphone myldret frem alle vegne og i alle afskygninger. Og nu kan du bruge en app i stedet for et kondom. Den svenske app Natural Cycles er nemlig blevet godkendt som den første præventionsapp i verden.

App’en måler, hvornår kvinden har ægløsning og altså har størst risiko for at blive gravid. Og det er ikke noget nyt i sig selv. Flere apps har i et stykke tid hjulpet skrukke kvinder på vej til en graviditet.

Men Natural Cycles er imidlertid blevet markedsført og nu også godkendt som en decideret præventionsapp. Altså det modsatte, hvor kvinderne i stedet varsles, når de har risiko for at blive gravide.

Det er den tyske, tekniske certificeringstjeneste TÜV, som for nylig sagde god for Natural Cycles, så app’en nu kan markedsføres som et præventionsmiddel på tværs af Europa.

Præventionsfri dag eller ej

Kvinderne slipper dog ikke helt for at beskytte sig, når de har ægløsning, da de her er i farezonen for at blive gravide. Men brugen af prævention mindskes til et lille, fertilt vindue under ægløsningens varighed på seks dage.

App’en virker i sin umiddelbare enkelhed ved, at kvinderne hver morgen skal måle deres temperatur med et præcist termometer og taste resultatet ind i app’en. Derefter vurderer app’en ud fra en algoritme, om kvinderne kan holde præventionsfri dag eller ej.

Men fordi temperaturen kun skal stige knap en halv grad, før app’en registrerer, at kroppen er i ægløsning, kræver det, ifølge Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge og speciallæge i gynækologi og obstetrik på Hvidovre Hospital, en meget regelmæssig levestandard for at bruge den.

- Det fungerer for dem, der bor samme sted i samme temperatur, og som står op samme tidspunkt hver morgen og i øvrigt lever i en verden, hvor der er samme antal lyse timer i døgnet, siger hun til TV 2.

- App'en kan snyde

Natural Cycles har kørt tests, der viser, at app’en er mere sikker end kondomer og ligeså sikker som p-piller. Ifølge firmaet selv, er testen den største, der nogensinde er foretaget indenfor præventionsindustrien.

Men spørger man Charlotte Wilken-Jensen, skal der ikke meget til, før kropstemperaturen ændrer sig, og at sikkerheden dermed også ændrer sig drastisk.

- Jeg er meget skeptisk overfor den sikkerhed, de stiller op. App’en kan snyde, hvis man bliver syg, eller hvis der er lidt varmere i rummet end normalt, eller når vejret er lidt varmere udenfor, eller man har sovet fem timer mere eller mindre, end man plejer, fortæller Wilken-Jensen.

Og fordi der er mange hensyn at tage, bekymrer det også den ledende overlæge, hvis metoden er noget, som de helt unge mennesker tager i brug.

- Hvis mange unge mennesker begynder at bruge den, vil jeg være bange for, at vi får et stigende aborttal, eller i hvert fald et stigende antal ikke-planlagte og måske uønskede graviditeter, sige Wilken-Jensen.