DSB klar med håndværkertilbud - sælger skandaleramte IC2-tog

DSB har sat defekte IC2-tog til salg. Kvaliteten på togene skraber bunden, mener ekspert.

DSB vil nu forsøge at sælge de udskældte IC2-tog - den måske lidt ukendte lillebror til de omstridte IC4-tog.

De 15 tog er sat til salg på nettet hos den tyske toggrossist Rail-assets, og DSB siger ifølge Jyllands-Posten, at salget kan give en ekstraordinær indtægt.

DSB købte togene for 800 millioner kroner i 2002 fra italienske AnsaldoBreda, men DSB har ikke anført nogen salgspris på IC2-togene.

Ifølge Henrik Sylvan, der er centerleder på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Railtech, er der dog så store problemer med IC2-togene, at et salg kan blive yderst udfordrende. 

- Det er et håndværkertilbud, fordi der er problemer med det. Toget går ned hver 1.600 kilometer, det kører. Det svarer nogenlunde til, at det kan køre 30 gange frem og tilbage som lokaltog, og så skal det på værksted. Det er alt alt for lidt, siger han til TV 2.

Markant dårligere end IC4

Centerlederen mener, der er gået noget rivende galt i hele processen. Han karakteriserer kvaliteten af togene som 'en bundskraber'.

- De er markant dårligere end IC4. Vi skal op på 60.000-70.000 kilometer mellem hvert nedbrud, for at vi synes, at det er et godt og stabilt tog. Så der er langt derop, siger han og uddyber:

- Man kan konkludere, at under danske vilkår kan det ikke betale sig at vedligeholde togene eller opgradere dem yderligere. 

At andre kan bruge dele fra IC2-togene, som er sat til salg hos den tyske toggrossist, vil Henrik Sylvan dog ikke udelukke.

- Man kan gøre det, at man beskæftigede det på nogle strækninger i storbytrafik i et eller andet kontinent, hvor man sætter lokomotiv på og måske bruger noget andet end den motorisering, der er indbygget. Så vil man kunne få det til at virke. Men man skal ud i tredjeverdenslande, mener centerlederen. 

Denne pessimisme deler Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen. 

- Stort set alle lande i Europa er gået væk fra dieseltog for mange år siden. For det andet, tror jeg, at det rygtes, at IC2-tog ikke er særligt pålidelige, siger han til TV 2.

Kan give ekstraregninger

Til Jyllands-Posten oplyser DSB, at et salg af IC2-togene kan give en ekstraordinær indtægt. Lykkes det ikke at sælge, kan det dog give en ekstraudgift til DSB på op mod én million for at skrotte hvert togsæt. 

Det er ifølge Venstres Kristian Pihl Lorentzen en udfordring for DSB, at man måske endnu ikke har set den sidste regning for IC2-togene.

- Hvis det ikke lykkedes at sælge, så håber jeg, at man kan kannibalisere dem. Det vil sige, at man skiller dem ad og bruger reservedelene.

Salgsannoncen på tyske Rail-assets hjemmeside er indtil videre set af 137 brugere. Den tyske toggrosist vil dog ikke oplyse, om der er kommet bud på de danske togvogne.