Samfund

Mødes på Langeland i nazi-uniformer: - Det er altid trist at se folk, der er syge i hovedet

På et landområde på Langeland mødes en gruppe iført nazi-uniformer i disse dage for at øve skuespil om 2. verdenskrig. Det møder kritik.

- Jeg kan ikke se andet end, at de har klare sympatier for nazismen, siger Bent Melchior til TV 2.

Den 87-årige Bent Melchior, som er tidligere overrabbiner, reagerer på et TV 2-indslag om gruppen Generalstab Nord.

Gruppen mødes regelmæssigt en gang om måneden iklædt nazi-uniformer for at øve scener og situationer fra Anden Verdenskrig, som kan bruges i film, teater og i arrangementer på museer. For eksempel soldatermarch, vagttjeneste og skrivebordsarbejde. De opholder sig i et hus blandt billeder af Adolf Hitler og nazistiske symboler.

Nazismen er ikke en leg

Marianne Bryder Jensen, som er studerende, er en del af gruppen. Hun tager ofte sine to piger med på øvelsesdagene.

- De er meget gode til at skelne mellem, at nu er det noget, vi leger, og når vi så kommer hjem, er vi tilbage i 2017.

Netop at bruge ordet "at lege" om nazisme går den tidligere overrabbiner på.

- Når der er folk, der synes, at det (nazismen, red.) er noget, man skal betragte som alvor eller som legetøj, er det et tegn for, at undervisningen ikke har været god nok. Det betyder, at vi i endnu højere grad skal intensivere lærdommen til de yngre generationer – hvad bragte nazismen med sig og hvilke konsekvenser havde det, siger Bent Melchior og tilføjer:

Det er altid trist at se folk, der er syge i hovedet.

Bent Melchior, tidligere overrabbiner

- Hvis de var opmærksomme på dette, ville de ikke igen og igen klæde sig ud som nazister. Det er trist, når der opstår nynazisme, at de ikke selv aner, hvad det er, de giver en vis sympati.

I en alder af 14 år flygtede Bent Melchior og hans familie fra Danmark til Sverige for at slippe væk fra nazismens greb under Anden Verdenskrig.

Tidligere overrabbiner: - De tjener et dårligt formål

Men selvom Generalstab Nord hver måned indtager rollen som nazister, slår de fast, at de ikke er nazister, men at de i stedet laver teater, hvor de genoplever historien.

Spørgsmålet er dog, om det kan garanteres, at der ikke er nogen nynazister blandt gruppens medlemmer.

- Det kan man jo aldrig sige, men vi er ret overbeviste om, at de medlemmer og folk, der færdes her, ikke har hang til nazisme. Det er vi selvfølgelig meget opmærksomme på, for vi ønsker ikke at slå i hartkorn med nazister. Det er ikke dét, vi er, forklarer Gorm Lyhne, der er presseofficer i gruppen.

Men er det ikke i orden, at gruppen blot mødes for at spille lidt teater?

- Det virker umiddelbart barnligt, og de tjener et dårligt formål. Det er altid trist at se folk, der er syge i hovedet, siger Bent Melchior

Delte meninger om nazi-skuespil

Også på TV 2's Facebookside stiller folk sig undrende overfor, hvorfor gruppen har lyst til at iklæde sig nazi-uniformer hver måned.

Anden Verdenskrig er et skrækscenarie, som bør huskes. Hvilket de jo som skuespillere er medvirkende til.

Anders Petersen

En af dem er Bente Abrahamsen.

- Krigen bliver ikke glemt, og ingen glemmer de rædsler, nazisterne stod for. Mange millioner døde, hvoraf seks millioner var jøder, og det er ikke noget, der overhovedet er grund til at forherlige med leg. At de oven i købet også har børn med er direkte sygt. De har en "leg", hvor alle spiller fjenden. Hvem andre end nazister kan have glæde af det, bortset fra totalt uvidende personer, skriver hun.

Som svar hertil skriver Klaus Hybel, at der er blevet "lavet masser af teater, skuespil og film om nazismen". Anvender man så kun nazister til disse? spørger han. 

Anders Petersen forstår ikke problemet i gruppens handling.

- Anden Verdenskrig er et skrækscenarie, som bør huskes. Hvilket de jo som skuespillere er medvirkende til. 

Afstemning

Går gruppen Generalstab Nord over grænsen, når de hver måned indtager rollen som nazister?