Samfund

Kommuner hørte om farlig medicinfejl i medierne - kritiserer nu styrelse

Flere kommuner mener, at Lægemiddelstyrelsen har givet for dårlig besked i Pamol-sag.

I kølvandet på sagen, hvor et parti af de smertestillende piller Pamol er blevet tilbagekaldt af den japanske producent, fordi pillerne ved en fejl er blevet blandet op med Ibumetin, rejser flere kommuner nu kritik af Lægemiddelstyrelsen.

Lægemiddelstyrelsen udsendte en pressemeddelelse henvendt til læger, apoteker og patienter - men ikke til kommunerne.

Annette Secher,  ældre- og sundhedschef i Aalborg Kommune, måtte høre om meddelelsen fra sin kollega, der havde læst om det i pressen. 

- Jeg tænker ikke, at det er den vej, vi skal have tingene. Jeg kunne godt tænke mig, at beskeden kom direkte til den ansvarlige kommune sammen med nogle retningslinjer for, hvad de forventer, vi foretager os, siger hun. 

Uden vejledning fra Lægemiddelstyrelsen har Aalborg Kommune derfor selv valgt en løsning til at håndtere oplysningerne om de fejlpakkede piller. 

- Jeg sidder med en sygeplejefaglig autorisation, så jeg kan ikke sidde det her overhørig, når jeg læser det i aviserne, siger hun.

 Aalborg Kommune har derfor iværksat en gennemgang af borgernes medicinskemaer.

 - På den måde kan vi undersøge, hvilke borgere der får Pamol, og kun besøge dem, der får det.

Også kritik fra Aarhus

Også fra Aarhus Kommune rejses der kritik af Lægemiddelstyrelsen.

- Vi har, siden lægemiddelstyrelsens udmelding, brugt rigtig mange ressourcer på selv at få afdækket problemet, ved kontakt til både lægemiddelstyrelse, styrelsen for patientsikkerhed, embedslæge, lægemiddelfirmaer, apoteker, læger etc. og vi mangler endnu den rigtig gode og uddybende udmelding fra centralt hold, der kan hjælpe os videre, siger Kristine Markvorsen, sundheds- og omsorgschef i Aarhus Kommune til TV 2.

Også i Esbjerg Kommune har man måttet sætte et omfattende arbejde i gang for selv at få afdækket omfanget af problemet.

- Vi hørte kun via medierne, der var et problem. Men vi blev klar over, der faktisk er en alvorlig borgerrisiko, siger Monica Brockdorff, sygeplejerske fra Team Midt, Esbjerg Kommune. I Esbjerg Kommune tjekker man cirka 2000 patienter.

Risikerer mavesår

Risikoen er, at nogle af dem, der får behandling med blodfortyndende medicin risikerer for eksempel at få mavesår. Men i Esbjerg understreger man, at der foreløbig ikke er rapporteret om problemer.

En af dem, der har fået besøg fra kommunen er Kate Pedersen. Hun er pensionist og får blodfortyndende medicin.

- Det er forfærdeligt, siger Kate Pedersen om, at der er sket en ombytning af medicin.

Men hun siger også, at hun ikke er utryg - hun tager bare den medicin, hun får.

Styrelse forstår kritik

Lægemiddelstyrelsen forstår kritikken fra kommunerne, men mener, at man bør slå koldt vand i blodet.

- Det vi ser nu, er et udtryk for, at man gerne vil være sikker på, at de lægemidler, som er derude, er helt i orden. Så det er en lille fejl, der kan være risiko for få patienter, siger Frank Bøgh, sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen.

- Alle systemer kan jo have fejl. Men jeg vil sige, i forhold til at der bliver lavet millioner af partier af lægemidler hver eneste dag, rundt omkring i verden, så er det uhyre sjældent, at det her sker, siger han.

Han mener systemet omkring lægemidler er godt nok.

- Men selvfølgelig lytter vi også til, hvis kommuner kommer og siger, at det var for lidt information, så vil vi selvfølgelig snakke med særligt kommunernes landsforening for at finde ud af, om vi kan gøre det bedre sammen, siger han.

- Systemet omkring lægemidler fungerer helt klart godt nok. Det kan så godt være i den konkrete sag at informationen i forhold til kommunerne kunne have været bedre. Og det synes jeg selvføligelig vi skal arbejde for at den bliver fremadrettet. Men systemet virker, det er helt klart, siger Frank Bøgh.