Dansk idé hitter i hele verden: - Jeg undrede mig meget over synet

En hæklet blæksprutte med fangarme får Frida Annelise på fire uger til at falde mere til ro.

Ved første øjekast undrede Jannie Lund Sørensen, der er nybagt mor til Frida Annelise pĂĄ fire uger, sig.

I hospitalskuvøsen lå hendes for tidligt fødte datter side om side med en hæklet blæksprutte med fangarme. Tøjdyret havde hverken Jannie Lund Sørensen eller hendes mand, Henrik, set før. Men alligevel gjorde den en verden til forskel.

- Frida Annelise har ikke nemt ved at sove, nĂĄr hun ikke har den. Den har en stor effekt, siger Jannie Lund Sørensen til TV 2 og tilføjer:

- Det er som om, at hun falder mere til ro, når hun har blæksprutten ved sin side. Hun piller ved bamsens arme, og ellers ligger hun og nærstuderer den.

Det var ellers aldrig faldet Jannie Lund Sørensen ind, at en hæklet blæksprutte kunne have sĂĄdan en effekt. Hun havde ikke tidligere hørt om, at sĂĄdan en blækspruttes fangarme kan minde de smĂĄ om navlestrengen. Men faktisk er det mere reglen end undtagelsen, at for tidligt fødte pĂĄ danske hospitaler fĂĄr en blæksprutte med i kuvøsen af hospitalet.

- Jeg undrede mig meget over synet. Vi vidste jo ikke, at man kunne trøste for tidligt fødte på sådan en måde, siger hun.

Dansk idé hitter verden over

Frida Annelise, der ikke vejede mere end 1.000 gram ved fødslen, er ikke det første for tidligt fødte barn, der har fĂĄet en blæksprutte ned sin kuvøse. I 2013 henvendte en far til et for tidligt født barn sig pĂĄ Skejby Sygehus til en kvinde, der var god til at hækle. Han spurgte hende, om hun ikke kunne hæklet sĂĄdan en blæksprutte, som hun havde lavet til sin egen nyfødte baby.

Kvinden bag opskriften er Josefine Hagen Solgaard - og hun tilbød selvfølgelig sin hjælp.

- Jeg kunne ikke sige nej. Han fik derfor en hæklet blæksprutte af mig, siger hun til TV 2.

Jeg vidste ikke, at blæksprutten havde sådan en virkning på for tidligt fødte babyer.

Josefine Hagen Solgaard, opfinder af blæksprutten

Nu har de smĂĄ hæklede blæksprutter bredt sig til resten af verden, efter det har vist sig, at blæksprutten har en beroligende effekt pĂĄ de for tidligt fødte. Senest til det sydlige England, hvor de smĂĄ sprutter med stor succes er blevet introduceret pĂĄ Poole Hospital. Herhjemme er netværket Spruttegruppen.dk blevet etableret efter forespørgslen.

Ekspansionen til resten af verden kommer bag pĂĄ Josefine Hagen Solgaard, der til daglig arbejder som sygeplejerske.

- Jeg vidste ikke, at blæksprutten havde sådan en virkning på for tidligt fødte babyer. Jeg har hæklet den og ofte brugt den til barselsgaver, fordi jeg synes, den var fin, siger hun og fortsætter:

- Men jeg er da meget stolt og glad for, at min opskrift kan hjælpe andre.

En ekstra bonus

Tilbage pĂĄ hospitalet har Frida Annelise allerede fĂĄet tre af de efterspurgte blæksprutter. Favoritten er den orange med store øjne og en rød hat - men ogsĂĄ den hvide med et lyserøde hjerte og den lilla med sorte øjne er i høj kurs.

De to første fik hun, da hun var indlagt på Skejby Hospital, og den sidste af blæksprutterne lå klar til hende, da hun ankom til Herning Sygehus for halvanden uge siden.

- Som en bonus effekt er det rart at se normale ting i hendes seng, når hun er indlagt. Det har jeg tænkt meget over. Det bliver mere menneskeligt og mindre sterilt, siger Jannie Lund Sørensen.

Ideen med de hæklede blæksprutter har bredt sig til Sverige, Norge, Island, Færøerne, Kroatien, Tyskland, Belgien, Holland, Luxembourg, Tyrkiet, Israel, Australien, Palæstina, staterne Californien og Florida i USA og altsĂĄ senest Storbritannien.

Vil du hækle en lignende blæksprutte, kan du finde opskriften her pĂĄ Spruttegruppen.dk