Samfund

Ekspert om syrienkriger: Ærlig, realistisk og dybt radikaliseret

Den første og hidtil eneste danske syrienkriger dømt for at tilslutte sig IS taler ud i et TV 2-interview. Overraskende, mener IS-kender.

De er velovervejede, realistiske og afspejler en yderst radikaliseret person.

Sådan karakteriserer forfatter og Tyrkiet-kender Deniz Serinci de udmeldinger, som Enes Ciftci - den første danske syrienkriger dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat (IS) - kommer med i et eksklusivt interview med TV 2.

- Sagen er jo, at vi bare slår tilbage på samme måde, som I rammer mine brødre og søstre i Syrien, siger Enes Ciftci blandt andet i interviewet, da han bliver spurgt om, hvordan terrorangreb som det i Nice kan forsvares.

Ifølge Deniz Serinci, der har skrevet bogen "Terrorens kalifat", afspejler Enes Ciftcis svar en generel holdning hos Islamisk Stats sympatisører.

- Det afspejler hans sort-hvide syn, og det afspejler en person, som er dybt radikaliseret og tænker "Vesten er mod os", forklarer Deniz Serinci og uddyber:

- Det er en helt generel opfattelse – Vestens krig i Mellemøsten og krigsforbrydelser, hvor civile er blevet slået ihjel har været med til at radikalisere muslimer i vesten.

Serinci mener, at Enes Ciftcis synspunkter i interviewet bygger på en 'øje for et øje, tand for en tand'-tankegang, der er fuldstændig som forventet hos IS-sympatisører.

Troen skal tilbage i den rene form

Også Carsten Bagge Laustsen, der er terrorforsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, kan se en sammenhæng mellem Enes Ciftcis udtalelser og andre IS-sympatisørers selvforståelse.

- Han føler, at hans tro, islam, bliver truet af udefrakommende kræfter: af moderniteten og af Vesten. For ham handler det om at komme tilbage til troen i den rene form. Ligesom andre IS-sympatisører ser han det som en nødvendig opgave at bekæmpe vestlig indflydelse. Man ser ikke sine handlinger som vold og aggression, men som en defensiv handling. Man forsvarer sig mod en aggressor, siger han.

Han føler, at hans tro bliver truet af udefrakommende.

Carsten Bagge Laustsen, terrorforsker

Carsten Bagge Laustsen tror dog ikke, at Enes Ciftcis udmeldinger vil få den store betydning.

- Retorikken, som han anvender, er gængs. Den ligger dybt i IS-sympatisører, og derfor er der heller ikke noget overraskende i det, han siger. Det er blot endnu en ytring til korpuset af propaganda for Islamisk Stat.

Vesten kan forvente flere angreb

Tyrkiet-kenderen er dog overrasket over, at Enes Ciftci udviser en stor realitetssans. Her henviser Deniz Serinci til, at Enes Ciftci forklarer, at terrorangreb i Vesten er den eneste mulighed, Islamisk Stat har for at slå igen mod Vestens angreb i Syrien og Irak.

- Det er præcis sådan, Islamisk Stat tænker. De ved godt, at det er svært at fastholde territorium i Syrien, og de ved godt, at de ikke kan vinde. Men det er nemt at begå terror, og det kræver ikke mere end en lastbil eller en kniv, siger Deniz Serinci og tilføjer:

- Enes indrømmer, at de ikke kan vinde, og det afspejler hele Islamisk Stats desperation.

Terroren kan ramme Danmark

Med tanke på Islamisk Stats tilbagetog i Irak og Syrien er Deniz Serinci derfor ikke bleg for at sætte ord på terrortruslen herhjemme.

- Jeg tror netop, vi skal være mere bange i fremtiden. Når Islamisk Stat går tilbage i Mellemøsten, vil de begå mere terror i Vesten. Også i Danmark, mener forfatteren, som finder grund til bekymring. 

- Vi har flere syrienkrigere i Danmark, og de har fået farlig våbentræning. Jeg vil mene, vi har noget at være bange for. Hvis terrorangreb kan ske i Frankrig og Belgien, så kan det også ske her, lyder begrundelsen. 

Terrorekspert Carsten Bagge Laustsen er enig. Selvom han ikke tror, at flere danskere vil tilslutte sig Islamisk Stat i krigshærgerede områder, betyder det ikke, at terrorangreb er et overstået kapitel.

- Krigslykken er vendt for Islamisk Stat, og risikoen for at blive slået ihjel er blevet markant større. Det alene får færre til at tage af sted. Men det har også en betydning, at Islamisk Stat opfordrer sympatisører til at blive hjemme og lave terrorangreb i deres hjemland eller på anden måde virke for ”sagen”, siger han til TV 2.

Enes Ciftci er den første i Danmark, som er dømt for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. Mandag begynder ankesagen mod den 24-årige dansktyrker, som har skiftet navn til Hamza Cakan i forbindelse med retssagen. Han kalder sig dog stadig Enes Ciftci og har godkendt, at TV 2 fortsat bruger hans oprindelige navn.

Enes Ciftcis ankesag ventes at blive afgjort til marts, hvor Landsretten tager stilling til, om han efter endt afsoning skal udvises fra Danmark.