Samfund

Dansk idé hitter på hospitaler over hele verden

I 2013 henvendte en far til et for tidligt født barn på Skejby Sygehus sig til en hækleblogger. Nu hækles der blæksprutter over hele verden.

En hæklet blæksprutte med fangearme kan give for tidligt fødte børn ro og tryghed.

Den erfaring har danske hospitaler gjort de seneste år. Nu har de små hæklede blæksprutter bredt sig til resten af verden.

Senest til det sydlige England, hvor de små sprutter med stor succes er blevet introduceret på Poole Hospital.

- Da vi hørte om den forskel, en blød lille blæksprutte kan gøre for vores små babyer, blev vi imponerede, og efter at have undersøgt sagen var vi ivrige efter at introducere dem for vores små patienter, siger Daniel Lockyer, chef for afdelingen for tidligt fødte børn på Poole Hospital, til Mirror.

Dansk idé

Ideen med de hæklede blæksprutter er pæredansk. Den tog form i 2013.

- En far til et for tidligt født barn på Skejby Sygehus henvendte sig til en kvinde, der havde en hækleblog, og spurgte hende, om hun kunne hjælpe. Løsningen blev en hæklet blæksprutte, fortæller Ditte Fischer, hovedkoordinator i netværket Spruttegruppen.dk, der blev etableret efter forespørgslen.

Siden er der blevet hæklet over 20.000 små blæksprutter til for tidligt fødte danske børn på hospitaler i hele landet.

En af dem, der har været med fra begyndelsen, og har hæklet rigtigt mange blæksprutter, er Pernille Grip fra Kokkedal. Hun er Spruttegruppens ambassadør for Rigshospitalet i København.

- Jeg har nok hæklet mellem 300 og 400 blæksprutter, fortæller Pernille Grip.

Til daglig er hun souschef i en daginstiution, og hun fortæller, at det ikke kun er de for tidligt fødte børn, der har glæde af de små hæklede blæksprutter.

- De kan hjælpe børn i helt op til fireårsalderen, siger Pernille Grip.

Ifølge Ditte Fischer findes der ingen forskning, der dokumenterer de hæklede blæksprutters beroligende virkning, men de bruges altså på hospitalerne i Danmark og på en række hospitaler i resten af verden.

- Jeg tror, det er fordi, at de hæklede blæksprutter og deres fangearme kan nulre de små børn og giver dem en stabil hjerterytme, siger Pernille Grip.

Flere har peget på, at en af grundene til sprutternes succes kan være, at deres fangearme minder de små om navlestrengen.

Ideen med de hæklede blæksprutter har altså bredt sig ud i verden; til Sverige, Norge, Island, Færøerne, Kroatien, Tyskland, Belgien, Holland, Luxembourg, Tyrkiet, Israel, Australien, Palæstina, staterne Californien og Florida i USA og altså senest Storbritannien.

Græsrodsidé

Men det er kun ideen og ikke de hjemmehæklede blæksprutter, der bliver eksporteret til udlandet.

- Vi har hjulpet dem i gang, men de må selv stå for at organisere, at der bliver hæklet blæksprutter. Det her en græsrodsidé, som det ikke er meningen, der skal tjenes penge på, siger Ditte Fischer, der er studerende og ligesom alle andre i Spruttegruppen arbejder på frivillig basis.

Tilbage på Poole Hospital i Storbritannien er begejstringen for det danske tiltag med hæklenålene stor.

- Det er utroligt at noget så simpelt kan trøste en baby og få dem til at få det bedre, siger Daniel Lockyer til Mirror.