Samfund

Smertestillende tabletter kaldes tilbage - berørte bør søge læge

Et parti pamol-tabletter tilbagekaldes, fordi de er blevet blandet med Ibumetin. Dette skal du holde øje med.

Der er torsdag fundet en anden type tabletter end Pamol i to beholdere med de smertestillende piller.

I en pressemeddelelse fra producenten Takeda Pharma A/S lyder det, at risikoen for patienter kan være alvorlig. Derfor tilbagekalder Takeda Pharma et parti på 4.040 pakker pamoler, som hver indeholder 300 tabletter på 500 milligram.

- Takeda Pharma A/S tager sagen meget alvorligt og har iværksat en dybdegående undersøgelse af relevant dokumentation for fremstillingen af produktet, lyder det i en pressemeddelelse.

Producenten oplyser sent torsdag aften, at tabletterne er identificeret. Der er tale om midlet Ibumetin - der ligeledes er et smertestillende lægemiddel - på 600 milligram. Hvis man har indtaget nogle af tabletterne, vil det være bedst at søge læge. 

Risiko for blødninger

Man skal især være opmærksom, hvis man er på blodfortyndende medicin, da de forkerte piller kan give blødninger. Også hjerte- og nyrepatienter er udsatte.

- Det er to forskellige kemiske stoffer og en helt forskellig bivirkningsprofil. Det kan få helt fatale konsekvenser, blandt andet hvis man er i blodfortyndende behandling, men også i andre situationer - som hvis man har mavesår, fortæller Lars Bjerrum, der er professor ved afdelingen for almen medicin på Københavns Universitet. 

Man skal søge læge, hvis man har følgende symptomer på blødninger: 

- Hvis man kaster op og der er blod. Eller hvis ens afføring bliver sort, er det tegn på, at der er blødninger i tarmkanalen, siger han.

Pakkerne er receptpligtige

De til at starte med ukendte tabletter blev opdaget, fordi der ikke var påtrykt "Pamol" på dem. Takeda Pharma oplyser, at hvis der står "Pamol" på en tablet, er der ingen risiko ved at spise pillen.

De store pakker med Pamol er på grund af størrelsen receptpligtig og kan derfor kun være blevet købt på recept på apoteket eller på hospitalsapoteker i Danmark.

Alle 4.040 pakker er udsolgt fra Takeda Pharmas eget lager, men hvor mange pakker, som er solgt på apotekerne, er der ikke overblik over.

Apoteker og hospitalsapoteker er blevet bedt om at levere de beholdere, som eventuelt stadig er på lager, tilbage.

Skal afleveres på apoteket

Pamolerne kan identificeres ved det serienummer, der er påtrykt lodret på siden af beholderen.

Produktet, som tilbagekaldes, har batchnummer 11255945 og vnr. 51 07 32. Det har været solgt siden januar 2017.

- Der henstilles til, at patienter, pårørende og plejepersonale, der har modtaget Pamol med det pågældende batchnummer, ikke anvender lægemidlet, men i stedet returnere produktet til deres apotek hurtigst muligt, lyder det i pressemeddelelsen.