Samfund

Fodterapeut rammes af lynet to gange hver dag: - En drøm siden jeg var teenager

I denne uge udsætter Finn Hammer sig flere gange for knap en million volt, når han lader lynet slå ned i sig.

Til daglig er han fodterapeut, men når Finn Hammer ifører sig sin dragt, får han nærmest superhelte-evner.

I hvert fald kan han med sin hjemmelavede emhætte-uniform modstå at blive ramt af lyn, hvilket han gør to gange dagligt i hele uge syv.

Finn Hammer har selv bygget metaldragten, som i vinterferien bliver vist frem i funktion hos Energimuseet ved Tange Sø i Midtjylland.

Men for Finn Hammer rækker interessen og fascinationen af lyn og elektromagnetisme langt tilbage.

- Jeg har sådan set haft lyst til at lave sådan en maskine her siden jeg var teenager, siger han.

Bukser lavet af gammel emhætte

Dragten består udelukkende af metal, som kan aflede strømmen fra lynene. Blandt andet er bukserne lavet af filteret fra en emhætte, mens handskerne er den slags, som normalt bruges af slagtere, så de ikke skærer sig.

- Strømmen vil altid løbe ud i metallet, fortæller han.

Det er alt sammen sat sammen af Finn Hammer selv.

- Så ligner man jo noget fra en science fiction-film. Når først jeg har fået den her på. Low budget science fiction, lyder det fra fodterapeuten.

Der er ikke plads til fejl, når man skal rammes af knap en million volt. Derfor sidder nerverne stadig uden på dragten, selvom lynet allerede flere gange er slået ned i Finn Hammer denne uge. 

- Selvom jeg godt ved, at det kan lade sig gøre, og at det er ufarligt, så er det alligevel sådan, at man tænker "hvad hvis der nu er noget, jeg har overset eller hvordan", fortæller Finn Hammer.