Samfund

Danskerne frygter Trump - og det bør vi også, mener ekspert

En måling viser, at danskerne er langt mere bekymrede for Donald Trumps virke som præsident end terror, kriminalitet og klimaforandringer.

I årtier har Danmark kunnet være den rapkæftede lille dreng i skolegården, der ikke var bange for at provokere de store børn.

Det har vi kunnet tillade os, fordi vi var bedste venner med den største og stærkeste dreng i skolegården, som stod bag os, uanset hvor meget vi irriterede de andre. Men måske er det forbi nu.

- Hvis vi ikke kan kigge os over skulderen og se vores store ven USA stå der, så er vi i problemer. Så er vi pludselig et meget lille land, siger Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor ved Københavns Universitet.

Bekymrer os langt mere end terror

Tilsyneladende har mange danskere opdaget, at USA med Donald Trump i spidsen ikke er en lige så pålidelig støtte, som vi ellers har vænnet os til.

En ny måling, Megafon har lavet for TV 2, viser nemlig, at danskernes absolut største bekymring er USA's forhold til resten af verden, efter Trump er blevet valgt. Det bekymrer os langt mere end både terrortruslen, Rusland, flygtninge og klimaforandringer.

Trump er simpelthen i gang med at ryste fundamentet for den sikkerhedsorden, der har hersket siden 1945

Mikkel Vedby Rasmussen, professor

Og frygten er ikke overdrevet, mener Mikkel Vedby Rasmussen.

- Jeg synes egentlig, danskerne vurderer sikkerheden rigtig godt i den her måling. De første kaotiske uger af Trump har givet al mulig grund til usikkerhed, og lige nu er verden mere usikker, end før Trump blev valgt.

En kirkegård af rustne fabrikker

Hvor Trump for alvor adskiller sig fra alle andre amerikanske præsidenter i nyere tid, er hans blik på resten af verden, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Siden 2. Verdenskrig sluttede, har USA været ambassadør for international frihandel og international sikkerhed - noget, Trump går imod ved at ophæve frihandelsaftaler og insistere på, at USA kommer i første række.

Før vi finder ud af, hvad den nye verdensorden bliver, har vi al mulig grund til at være nervøse.

Mikkel Vedby Rasmussen, professor

- Når Trump maler et billede af verden som en kirkegård fyldt med rustne fabrikker og arbejdsløse, så er det et klart brud med den amerikanske optimisme. Når præsidenten siger, at han frygter handel og er bekymret for sikkerhed, så er det klart, at vi bliver bange.

- Trump er simpelthen i gang med at ryste fundamentet for den sikkerhedsorden, der har hersket siden 1945, vurderer Mikkel Vedby Rasmussen.

Et brud med 70 års udenrigspolitik

- Vores udenrigspolitik er, at vi følger det, amerikanerne beder os om.

Sådan sagde Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen (LA), som nu er Danmarks udenrigsminister, i 2014 i et DR-radioprogram. Og selvom Mikkel Vedby Rasmussen anerkender, at Samuelsen nok satte det lidt på spidsen dengang, så er det ikke helt galt i forhold til at beskrive Danmark udenrigspolitik i de seneste årter.

- Siden 1945 har vores politik været at gøre ting sammen med amerikanerne. Og siden afslutningen af den kolde krig har det mest været at sige ja eller nej - oftest ja - til de ting, amerikanerne spurgte os om.

Men med Trump i spidsen for USA, er Danmark formentlig nødt til at opfinde en helt ny udenrigspolitik, understreger Mikkel Vedby Rasmussen.

- Vi er nødt til at holde amerikanerne ud i strakt arm og indse, at der er ting, vi ikke er enige om. Og så må vi se mere mod Europa og finde nye allierede der. Før vi finder ud af, hvad den nye verdensorden bliver, har vi al mulig grund til at være nervøse.

Afstemning

Hvad er du mest bekymret for?