Samfund

Vild debat om danskhed: - Min svigerdatter morer sig på bedste Martin Henriksensk-dansk

Nogen vil have en uforbeholden undskyldning fra Folketinget, mens andre mener, danskerne skal være bedre til at udvise medmenneskelighed efter debat.

Danskhed.

Det er et begreb, som har vundet stærkt indpas i den moderne, politiske værdidebat.

Og derfor også et begreb, danskerne tit bliver bedt om at tage stilling til. Og stilling, det tager vi, gang på gang:

Hvornår er man rigtig dansker?

Debatten er blevet genoplivet i løbet af den forgangne uge, da et spinkelt flertal i Folketinget vedtog en udtalelse om danskhed på baggrund af et forslag fra Dansk Folkeparti, DF.

I udtalelsen lyder det blandt andet, at det er bekymrende, at der 'nogle steder i Danmark er flere indvandrere eller efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande end danskere'.

Lørdag mødtes DF's Martin Henriksen så med Pernille Skipper fra Enhedslisten for at debattere begrebet, og depechen blev om noget grebet på TV 2's Facebooksider.

Svigerdatter med munden fuld af frikadeller

Blandt andet skriver Judy Hammel, at Folketinget straks bør trække udtalelsen tilbage:

 - Min svigerdatter af ikke-vestlige forældre kan sige rødgrød med fløde med munden fuld af frikadeller. Så hun både taler, spiser og morer sig på ægte Martin Henriksensk-dansk, skriver hun.

Charlotte Rønneberg supplerer:

- Alle, der bor i Danmark og føler sig som danskere. De er danske. Om vi er hvide, røde, gule, sorte, brune, protestanter, muslimer, katolikker, jøder, høje, tynde, tykke. Det hele er fuldstændig ligegyldigt. Bare man føler sig som dansk i sit hjerte, skriver hun og uddyber.

- Kan vi ikke godt udvise lidt mere medmenneskelighed, rummelighed, kærlighed og venlighed overfor ALLE typer af vores medmennesker - alle de forskellige, skæve og dejlige typer af mennesker? Lad os nu blive det bedste land, som vi kan blive.

Bare fordi vi føler noget, er det ikke nødvendigvis sandt

Men det er ikke alle, der er enige med Charlotte Rønneberg.

Søren Taxbo tager på ironisk vis til genmæle.

- Bare fordi man føler noget, er ikke ens betydende med at det er sandt. Hvis jeg følte jeg var en apache-angrebshelikopter bliver det ikke mere sandt fordi jeg "føler" det... Også selvom jeg får installeret rotorblade, raketstyr og landingsstel, skriver han.

Og Brian Holm perspektiverer:

- Jeg er sikker på, at hvis man slap 100.000 danskere løs i Tyrkiet, ville danskerne også stadigvæk rende rundt i egne rækker både 3 og 30 generationer senere. Det er da ganske naturligt, at man plejer social omgang med mennesker, som man har noget til fælles med, skriver han.

Og så er der dem, der ikke kan se, hvorfor der overhovedet skal sættes mærkater på mennesker:

- Så længe man gør en indsats for Danmark, så er det vel ligegyldigt, hvordan man føler sig. Jeg elsker dette fantastiske land, men jeg elsker også mine rødder. Hvorfor skal det være et problem? Har vi seriøst ikke andet at diskutere?, spørger Battal Uyucu.