Samfund

Islamkritiker blev chikaneret foran omdiskuteret kulturhus: Nu skal minister svare

Folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen (S) er opvokset på det indre Nørrebro i København. Men han tør ikke længere færdes i området ved Folkets Hus.

Lars Aslan Rasmussen, socialdemokratisk folketingsmedlem og opvokset på det indre Nørrebro, mener det er på tide at tale ud om problemerne ved Folkets Hus på Nørrebro i København.

Det sker blandt andet efter TV 2's omtale af en episode i januar, hvor Islam-kritikeren Rasmus Paludan blev mødt af kasteskyts og trusler fra medlemmer af indvandrerbanden Loyal To Familia (LTF) og medlemmer af venstrefløjsorganisationerne Antifascistisk Aktion og No Pegida, da han ville interviewe deltagere i et Venstreradikalt Stormøde i Folkets Hus.

Københavns Politi har tidligere bekræftet over for TV 2, at medlemmer af LTF har deres gang i og omkring Folkets Hus, og politiet har også bekræftet, at der foregår handel med hash i området omkring Folkets Hus.

- Jeg er opvokset i området. Men jeg er ikke kommet i det område de sidste to-tre år, for det er ikke et sted, hvor jeg kan færdes sikkert. Det er ikke er sted, hvor alle kan komme, blandt andet er det ikke et sikkert område for mennesker med jødisk baggrund. Det er et område, hvor intolerancen er stor. Og det er på tide, der bliver talt om det, siger Lars Aslan Rasmussen til TV 2.

Hvad har ministeren tænkt sig at gøre ved de urolige tilstande, der hersker I og omkring "Folkets" hus på Nørrebro?

Lars Aslan Rasmussen (S)

Han har nu stillet et såkaldt §20-spørgsmål til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om sagen.

- Hvad har ministeren tænkt sig at gøre ved de urolige tilstande, der hersker I og omkring "Folkets" hus på Nørrebro, spørger Lars Aslan Rasmussen - justitsministeren skal svare på spørgsmålet indenfor et par uger.

Det er Fonden for De Åbne Rum, der står bag driften af Folkets Hus, som genåbnede i 2014 efter at have været lukket på grund af uro. Et kommunalt årtigt tilskud på 1,7 millioner kroner sikrede tre medarbejdere til huset, og deres opgave var blandt andet at medvirke til, at Folkets Hus blev et mere åbent og tolerant sted - og at den åbenlyse hashrygning i huset blev stoppet.

Det fremgår af en ansøgning, som Knud Foldschack fra Fonden for de Åbne Rum i august 2014 sendte til Københavns Kommune for også i 2015 at få et tilskud på 1,7 miillioner kroner.

Der er problemer i området, som minder om dem, man har i Vollsmose

Lars Aslan Rasmussen (S)

- De 3 ansatte har formået at flytte Folkets Hus fra at være en negativ faktor i lokalområdet, som tiltrak og fastholdt uroskabende elementer, til at være en positiv faktor i lokalområdet, der åbner området omkring Folkets Park op for resten af københavnerne via de mange udadvendte aktiviteter, der har udgangspunkt i Folkets Hus, skriver Knud Foldschack blandt andet.

Sådan gik det ikke

Han skriver også i ansøgningen, at han regner med brugerne af Folkets Hus i løbet af et par år vil kunne sørge for driften af Folkets Hus.

- Som ovenfor anført er det bestyrelsens vurdering, at en fortsættelse af den nuværende model frem til udgangen af 2015 formentlig vil være tilstrækkelig til at bringe Folkets Hus frem til en situation, hvor driften udelukkende kan varetages af frivillige borgere, sådan som traditionen har været de sidste 40 år, skriver Knud Foldschack.

Men sådan er det ikke gået.

I 2016 fik Folkets Hus også 1,7 millioner kroner i tilskud, og sidste år vedtog Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune et budget, der indebærer en årlig udgift på 1,3 millioner kroner. Det betyder, at der i 2017 og 2018 vil være penge til at lønne to medarbejdere.

Både naboer og politikere frygter, at Folkets Hus nu nærmest er blevet klubhus for LTF, og naboerne kan også fortælle om åbenlys hashandel i området omkring huset.

- Dengang jeg gik i gymnasiet, var det et dejligt område, men det er det ikke længere. Det er blevet overtaget af nogle meget intolerante grupperinger, og der er problemer i området, som minder om dem, man har i Vollsmose. Og det er vi nødt til at tale om og forholde os til, selv om det ikke er rart, siger Lars Aslan Rasmussen.

Forløb skal undersøges

Karl Chr. Ebbesen (DF), Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, har i forbindelse med episoden i januar med Rasmus Paludan bebudet en undersøgelse af "de juridiske forhold i det konkrete forløb - herunder en vurdering af eventuelle konsekvenser for samarbejdet med Fonden", som det hedder i et svar fra borgmesteren til Jens-Kristian Lütken (V), medlem af Borgerrepræsentationen i København.

Venstre har hele tiden været imod at bruge kommunale kroner på Folkets Hus

 Jens-Kristian Lütken (V)

- Venstre har hele tiden været imod at bruge kommunale kroner på Folkets Hus, eftersom det på ingen måde ser ud til at de grundlæggende problemer er blevet løst - på trods af de mange millioner, som er blevet kastet efter huset. Vi synes ikke, der skal kastes flere gode penge efter dårlige. Hvis ikke man kan få løst problemerne, er det bedre at finde noget andet at anvende huset til, har Jens-Kristian Lütken tidligere sagt til TV 2.

Nu lander sagen altså også hos justitsminister Søren Pape Poulsen.