Samfund

Ti børn er blevet udvist til Somalia: - Stor risiko for, at de udsættes for vold

Red Barnet er stærk kritisk overfor udvisning af 10 børn til Somalia. De risikerer vold og konflikter, lyder det.

I efteråret sidste år fik en somalisk familie med ti børn i alderen 1 til 17 år brev fra Udlændingestyrelsen om, at deres midlertidige opholdstilladelse ville blive inddraget, og at de inden for en måned skulle forlade deres hjem i Solrød og rejse tilbage til Somalias hovedstad, Mogadishu.

Det viser en række sagsakter, som Politiken Søndag har fået indsigt i. 

Udvisningen af familien skete på trods af, at Udlændingestyrelsen i sin egen fact finding-rapport om situationen i Somalia beskriver, at især børn er udsat og blandt andet risikerer at blive tvangsrekrutteret til oprørsbevægelsen Al-Shabaab.

Red Barnet er stærkt kritisk og advarer om forældrenes tvivlsomme mulighed for at kunne beskytte børnene i Mogadishu. 

- Sikkerheden er hamrende uforudsigelig. Der er en stor risiko for, at de her børn udsættes for vold og et ekstremt højt konfliktniveau. Ikke alene deres udvikling og trivsel, men også deres liv kan være i fare«, siger Jonas Lindholm til Politiken Søndag.

Han er, generalsekretær i Red Barnet, som har boet på Afrikas Horn og arbejdet med somaliske flygtninge gennem flere år. 

Boet i Solrød siden 2013

Den somaliske familie havde boet sammen i Solrød siden 2013, efter at faren havde fået moren og børnene familiesammenført til Danmark.

Efter at have modtaget udvisningsbrevene forsvandt familien fra deres rækkehus i Solrød fra den ene dag til den anden. Om de er rejst til Somalia eller opholder sig illegalt i Danmark eller i et andet land, er uvist.

Børnene gik i folkeskole, de talte flydende dansk, og flere af drengene gik til fodbold i den lokale klub, fortæller personer med kendskab til familien. 

Det skriver  Politiken Søndag.

Ingen ord fra familien

Det har ikke været muligt at få kontakt til familien, men Politiken har talt med skolekammerater, fodboldtrænere og familiens danske venner. De beskriver familien som nogle, "der virkelig ville Danmark" og var meget engagerede i det lokale liv. 

Jonas Lindholm fra Red Barnet mener, at der er "god grund til bekymring over, hvad de her børn ender i".

- Jeg er af den opfattelse, at lovændringen fra 2015 potentielt bringer børn og børnefamilier i fare og forbryder sig mod hensynet til barnets tarv, når det alene er mindre forbedringer i forholdene i farlige og skrøbelige stater som Somalia, der skal til, siger han til Politiken Søndag.