Samfund

Omdiskuteret kulturhus risikerer lukning efter trusler og chikane

Fonden bag beboerhuset Folkets Hus på Nørrebro i København skal redegøre for en episode i januar, hvor en islam-kritiker blev truet og chikaneret.

Beboerhuset Folkets Hus på Nørrebro i København risikerer nu at måtte lukke igen efter en episode i januar, hvor Islam-kritikeren Rasmus Paludan blev mødt med trusler og kasteskyts, da han ville interviewe deltagere i Venstreradikalt Stormøde, som bliver holdt i Folkets Hus.

Truslerne mod Rasmus Paludan kom angiveligt blandt andet fra medlemmer af indvandrerbanden Loyal To Familia (LTF), der bruger Folkets Hus og området omkring det som tilholdssted.

Efter at have bedt Fonden De Åbne Rum, som står bag driften af Folkets Hus om en forklaring på episoden, vil Carl Chr. Ebbesen (DF), borgmester for kultur og fritid i København, nu have undersøgt sagen til bunds.

- Set i lyset af svaret fra Fonden har jeg igangsat en nærmere undersøgelse af de juridiske forhold i det konkrete forløb – herunder en vurdering af eventuelle konsekvenser for samarbejdet med Fonden, skriver Carl Chr. Ebbesen i et svar til Jens-Kristian Lütken, V-medlem af Borgerrepræsentationen i København.

Jens-Kristian Lütken havde krævet borgmesterens svar på, hvad borgmesteren ville gøre i anledning af episoden - og Jens Kr. Lütken lægger ikke skjul på, at det kan ende med en lukning af Folkets Hus, der får tilskud fra Københavns Kommune.

- Venstre har hele tiden været imod at bruge kommunale kroner på Folkets Hus, eftersom det på ingen måde ser ud til at de grundlæggende problemer er blevet løst - på trods af de mange millioner, som er blevet kastet efter huset. Vi synes ikke, der skal kastes flere gode penge efter dårlige. Hvis ikke man kan få løst problemerne, er det bedre at finde noget andet at anvende huset til, siger Jens-Kristian Lütken til TV 2.

Hidtil har der dog ikke været politisk flertal i Borgerrepræsentationen i København for at stoppe for den økonomiske støtte til Folkets Hus.

Frygter Folkets Hus er klubhus for bande

Folkets Hus i Stengade er et åbent, brugerstyret kulturhus på Indre Nørrebro i København. Det lukkede efter uro i 2012 og 2013, men siden 2014 har Københavns Kommune givet et årligt driftstilskud på 1,7 mio kroner til Fonden for de Åbne Rum. For de penge har fonden ansat tre medarbejdere, der sammen med de frivillige brugere af huset står for driften af huset. Sidste år vedtog Kultur- og Fritidsudvalget et budget, der indebærer en årlig udgift på 1,3 millioner kroner.

Episoden 24. januar har igen sat fokus på Folkets Hus - og indvandrerbanden LTF og den hashhandel, der ifølge Københavns Politi foregår i Folkets Park ved Folkets Hus. Både naboer og politikere frygter blandt andet, at LTF bruger Folkets Hus som klubhus og som centrum for hashhandel - men Københavns Politi har dog tidligere afvist overfor TV 2, at indvandrerbanen bruger Folkets Hus som decideret klubhus.

- Københavns Politi har kendskab til, at medlemmer af LTF har deres gang i området og i Folkets Hus. Men det er ikke vores opfattelse, at Folkets Hus bliver brugt som klubhus, har vicepolitiinspektør Torben Svarrer tidligere sagt til TV 2.

Politiet har også bekræftet, at man har kendskab til hashhandel i området.

- Københavns Politi har kendskab til, at der bliver handlet med hash i området ved Folkets Park, men det er ikke vores indtryk, at der bliver handlet med hash i Folkets Hus, har Torben Svarrer sagt.