Seks simple råd: Sådan banker du dit barn i skak

Godt 39.000 skoleelever over hele landet har brugt fredag på at spille skak.

Kommer junior hjem fra skole med masser af gåpåmod og lyst til at udfordre sin far eller mor i et godt gammeldags spil skak?

Ville du hade at tabe i det noble spil til dit barn?

Er dit eget skakspil blevet lige lovlig rustent?

Så frygt ej. TV 2 giver dig her seks simple råd, så du kan sætte dit barn på plads på det sort-hvide bræt.

Skolernes Skakdag

  • Startede på 11 skoler i Syd- og Sønderjylland i 2011.
  • Blev de følgende år udvidet til resten af Jylland og Fyn.
  • Har været landsdækkende siden 2014.
  • I 2017 er 39.742 elever fra 266 skoler tilmeldt.
  • Dansk Skoleskak står bag arrangementet.
  • Undersøgelser har vist, at børn kan blive bedre til matematik af at spille skak.

Kilde: Dansk Skoleskak

Ingen nem genvej

Fredag i uge seks er udråbt som Skolernes Skakdag. Dansk Skoleskak står bag arrangementet, der afvikles for sjette år i træk. I år deltager godt 39.000 elever fordelt på 266 skoler.

TV 2 har bedt stormester i skak Peter Heine Nielsen om nogle råd til, hvordan du kommer sikkert fra land, hvis dit barn kommer hjem fra skole og vil spille mod dig.

Der er desværre ikke nogen nem genvej til at vinde i skak, og du kommer heller ikke uden om at skulle træne, hvis du vil blive dygtig. Men hvis du følger disse råd, så går det forhåbentlig ikke helt galt.

Sådan kommer du godt fra start

Peter Heine Nielsen har vundet det danske mesterskab fem gange og er en af trænerne for det norske skakgeni, verdensmesteren Magnus Carlsen.

Men siden du ikke er Magnus Carlsen, så holder vi os til de simple råd:

Sådan kommer du godt fra start i skak

  1. Ryk e- eller d-bonden to felter frem

    Hvis du har de hvide brikker, og er i tvivl om, hvordan du lægger ud, så skal du flytte en af de bønder, der står foran din konge og dronning, to felter frem. Det er de to essentielle åbningstræk i skak, og de giver plads til løber og dronning.

  2. Sid på dine hænder

    Tænk før du trækker. Hvis du har tid, så tænk dig om i stedet for at følge din første impuls. Husk, hvis du rører en brik, så skal du rykke den. Så hvis du er den utålmodige type, så sæt dig på dine hænder, indtil du har udtænkt det rigtige træk. Så rører du ikke ved noget imens.

  3. Lav et træk med mere end én idé

    Det kan være fint at lave et træk, der truer en af modstanderens brikker, men overvej først, om du har mulighed for at lave et træk, der truer flere brikker samtidig. Så bliver det sværere for modstanderen at gardere sig.

  4. Flyt springere ud før løbere

    Løbere er mere fleksible end springere og har flere felter at vælge imellem. Så hvis du er i tvivl, er det altid en god tommelfingerregel at flytte dine springere ud, før du rykker dine løbere.

  5. Dit tårn skal stå i en åben linje

    Tårnet er ikke særlig mobilt, da det kun går i lige retninger. Hvis en af dine brikker står i vejen, har du ikke meget glæde af tårnet.

  6. Roker og beskyt din konge

    Sørg for at rokere, hvor du bytter om på konge og tårn. Rokaden er det eneste træk, hvor du kan flytte to af dine egne brikker samtidig og det eneste træk, hvor du kan flytte kongen to felter.

    Din konge er din vigtigste brik, så den skal du altid sørge for at bringe i sikkerhed. Det kan rokaden bruges til.

Kilde: Peter Heine Nielsen, stormester 

Skulle alt mod forventning alligevel gå galt, så findes der ét træk, der kun kan bruges som sidste udvej: Før langsomt din højre hånd hen til brættets kant. Vælt så det hele på gulvet og send junior i seng uden aftensmad.

God skaklyst!