Borgerværn skyder op: - Unge mennesker tør nærmest ikke gå i byen

16x9
Borgerværnet Sons of Odin mødes for første gang i Randers. Foto: TV 2

Flere danske mænd og kvinder melder sig ind i private borgerværn, fordi de føler, at Danmark er ude på et skråplan. TV 2 har mødt Sons of Odin.

- Godt, du kommer mand. Det er jeg satan’edme glad for!

38-årige Leif Andreasen klapper en af de fremmødte mænd på skulderen og smiler lettet.

- Selvfølgelig. Jeg prøvede noget inde i Aarhus, men det var slet ikke mig. Det var alt for ekstremt, svarer den unge mand og stiller sig sammen med de cirka 15 andre fremmødte i ankomsthallen på Randers Station.

Det er lørdag aften, og klokken er lidt i otte.

De fleste i stationsbygningen er mænd, men der er også to kvinder. Den ene er kæreste til en af mændene, den anden er kone, men ellers er der ikke ret mange, der kender hinanden i forvejen.

De iagttager stille og roligt hinanden.

Leif selv har taget turen fra Slagelse, men her er også folk fra Nordjylland, Vestjylland, Sønderjylland og Fyn.

Alle bærer på den samme følelse i maven; nemlig at politikerne glemmer de svageste i samfundet, og at politiet ikke er der, når man har brug for dem. Danmark er ikke længere trygt, mener de.

- Man hører om flere overfald, og om flere unge kvinder, der ikke kan få lov til at gå i fred. Og om politiet, der ikke kommer, siger en mand til en anden.

Derfor er de mødt op til årets første infomøde i borgerværnet ’Sons of Odin’. Et par hundrede kilometer skal ikke stå i vejen for det, bliver de enige om, inden Leif Andreasen afbryder:

- Nåh, Folkens… Skal vi se at komme op til Ulla?

De dukker op, nĂĄr tilliden forsvinder

Sons of Odin er ét af en lang række borgerværn, der er dukket op herhjemme.

Ifølge TV 2’s opgørelser er der mindst 50 borgerværn rundt om i landet, men kun syv værn opererer i hele Danmark – som Sons of Odin, der har mindst 17 lokalafdelinger.

Det drejer sig om Dansk Modstand og Selvforsvar, De Sydfynske Herrer, Folkeværnet, Danerværn, den islamkritiske forening SIAD og Soldiers of Odin, som sidste forår meddelte, at de ville lukke ned. Flere kilder bekræfter dog, at gruppen stadig eksisterer.

TV 2 har talt med fire af grupperne, og alle oplever medlemstilgang, om end grupperne endnu ikke er særligt store.

På Facebook har Sons of Odin 1.153 medlemmer, men langt færre er reelt aktive.

Borger- og naboværn i Danmark
Borgerværn - Medlemmer patruljerer i nattelivet (0)
Naboværn - Medlemmer holder øje i deres eget nabolag (0)

Værnene fungerer på forskellige måder. Nogle patruljerer i nattelivet for at bremse vold og kriminalitet, andre stopper flygtninge ved den dansk-tyske grænse, og atter andre står klar, hvis et medlem ringer og siger, at han eller hun har brug for beskyttelse. De har nemlig øvet selvforsvar, forklarer de over for til TV 2.

Fælles for værnene er, at følelsen af utryghed - samt mistilliden til, at politiet kommer, når man har brug for dem - er vokset sig så stor, at de ikke ser anden udvej end at tage sagen i egen hånd.

- Det er en kultur, der har bredt sig i hele Europa, slĂĄr Johannes Andersen fast.

Han er samfundsforsker og lektor pĂĄ Aalborg Universitet.

- De dukker op, når tilliden forsvinder, og utrygheden stiger. De har en oplevelse af, at vi er ude på et skråplan, og at man er nødt til at gøre noget – for ellers sker der ikke noget, siger han og fortsætter:

- Man har ikke tillid til, at politiet og politikerne kan løse opgaven. Og hvis man ikke længere har fidus til myndighederne, ja så er man ved at åbne for noget, som jeg vil kalde ekstremt.

- Det er en form for antisystem-opgør.

"Jeg har set lidt af hvert som taxachauffør"

Inde på Ullas Bodega er temperaturen høj, og røgen tyk.

Leif Andreasen beder flokken sætte sig, mens sodavandene sendes rundt. For nok er der smøger, men der er ingen alkohol i arbejdstiden. Det står i gruppens vedtægter.

Leif Andreasen, talsmand for Sons of Odin, byder velkommen
Leif Andreasen, talsmand for Sons of Odin, byder velkommen Foto: TV 2

- Hej alle sammen. Tusind tak for, at I kom. Det er fedt! Det her bliver godt. Det bliver stort, siger Leif Andreasen og præsenterer sig som gruppens talsmand og tidligere skibsassistent.

- Vi har haft vores problemer, men vi lærer heldigvis af vores fejl, og derfor har vi brugt en del tid på opstartsprocessen – for at skaffe de helt rigtige mennesker, fortsætter han.

Talsmanden er iført en hvid t-shirt med en tegning af den nordiske gud Odin på ryggen. Det er Sons of Odins logo. Leif råder medlemmer til at købe en magen til, for det skaber tryghed, når folk kan se, at det er Sons of Odin, der gæster deres by, siger han.

Rundt om bordene på bodegaen går snakken. For hvad må man egentlig, og hvad må man ikke, når man er i et borgerværn? Og kommer gruppen reelt til at være aktiv, eller er det kun tomme løfter - ligesom alle de andre?

Martin Hansen, 24 år og taxachauffør i Odense
Martin Hansen, 24 år og taxachauffør i Odense Foto: TV 2

24-årige Martin Hansen fra Odense har aldrig mødt de andre medlemmer før, men han kan lide, hvad han hører.

- Jeg synes, det lyder fornuftigt alt sammen. I mit fag som taxachauffør ser og hører jeg meget, nĂĄr jeg kører rundt om natten. Unge mennesker fortæller mig, at de nærmest ikke tør gĂĄ i byen. Hvis jeg kan være med til at skabe tryghed, vil jeg selvfølgelig gerne det, siger han.

Alex Lauridsen, 47 ĂĄr og fabriksarbejder
Alex Lauridsen, 47 ĂĄr og fabriksarbejder Foto: TV 2

47-ĂĄrige Alex Lauridsen bakker op fra den anden ende af bordet:

- Vi vil jo bare gerne hjælpe de svageste og prøve at få skabt lidt tryghed for de unge og ældre. Oppe i Thisted, hvor jeg bor, er der tre patruljevogne, der skal dække et stort område. Det kan de ikke. Derfor er det meget godt, at der er nogle ekstra øjne. Vi skal ikke fremtvinge noget ballade, vi skal bare skille parterne ad, inden nogen bliver smadret fuldstændig. Det er vores pligt.

Helt almindelige mennesker er med

Der er stor forskel pĂĄ grupperne. Nogle er meget indvandrerkritiske som eksempelvis SIAD, Dansk Modstand og Selvforsvar samt Folkeværnet, men andre er meget nationalistiske, som eksempelvis Danerværn. Andre er ingen af delene.

Men forestillingen om, at det kun er voldsparate unge mænd med racistiske paroler, der melder sig ind i borgerværn er forkert, siger flere eksperter, som TV 2 har talt med.

For det er ikke længere kun noget højrenationalistisk, der binder dem sammen. Det er snarere følelsen af uretfærdighed og utryghed, og følelsen af ikke at blive hørt, lyder det.

Ifølge grupperne selv er det folk i alle aldre og med alle baggrunde, der melder sig ind, og der er medlemmer fra begge politiske fløje.

Og det er helt nyt, siger Chris Holmsted Larsen, som forsker i ekstremisme ved RUC:

- Man ser ogsĂĄ helt almindelige mennesker fra helt almindelige villaveje, som bliver aktive i de her grupper.

Chris Holmsted Larsen, forsker i ekstremisme ved RUC

- Man ser også helt almindelige mennesker fra helt almindelige villaveje, som bliver aktive i de her grupper. De har en massiv mistillid til det arbejde, som politiet normalt udfører, og til det arbejde, som domstolene normalt udfører. Derfor reagerer de på den her måde, siger han.

For Sons of Odins medlemmer fylder følelsen af ikke at blive hørt rigtig meget. De er trætte af at blive kaldt dumme og paranoide, når de siger, at de er utrygge.

Men de er langt fra de eneste, der føler sig utrygge.

Ifølge en meningsmĂĄling, som Megafon har foretaget for TV 2, har fire ud af 10 danskere ikke tillid til, at politiet kan sikre deres tryghed.

Og dĂ©t selvom den grove personfarlige kriminalitet faktisk er faldet.

- Det er interessant. Man skulle jo så tro, at utrygheden også bliver mindre, men det gør den ikke, og det har vi rigtig svært ved at forklare, siger Anders Hede, der er forskningschef i Tryg.

"Der skal ikke ske min datter noget"

Leif Andreasen fortæller TV 2, at han er gået ind i gruppen, fordi han selv er blevet overfaldet, og selv har oplevet, hvordan ”folk er ligeglade med, om de skal slå for at få deres vilje”.

- Det er efterhånden bare blevet normalt, at hvis man er irriteret på en person, jamen så skal han have én på lampen. Hvis vi med vores blotte tilstedeværelse og venlighed kan bremse folk, der har lyst til at gå ud og slå på tæven eller lave noget andet dumt, hvorfor så ikke, spørger han.

På Sons of Odins Facebook-side deler medlemmerne nyheder om indbrudsbølger og overfald, og flere af dem siger til TV 2, at det er tydeligt at se, at volden og kriminaliteten er eskaleret henover de seneste år. Det læser de jo om i medierne.

Billede fra Sons of Odins Facebook-profil
Billede fra Sons of Odins Facebook-profil Foto: Screendump

Og selvom politiet ikke er enig i den udlægning, sĂĄ fylder det meget hos Odins sønner, som har taget turen til Randers for at fĂĄ stablet endnu en lokalafdeling pĂĄ benene.

De stoler nemlig ikke pĂĄ politiets statistikker.

Jørgen Hansen, 44 år og eksportchauffør
Jørgen Hansen, 44 år og eksportchauffør Foto: Privatfoto

- Jeg synes, det er så trist, at piger og unge mænd ikke længere kan færdes trygt i byen. Du hører jo ofte om skyderier og overfald. Jeg er selv far, og jeg ville aldrig kunne tilgive mig selv, hvis der skete min pige noget. Derfor er jeg med i Sons. Mange af os er jo helt almindelige familiefædre, som bare gerne vil sikre, at der ikke sker vores børn noget, siger 34-årige Jørgen Hansen, der arbejder som eksportchauffør.

- Vi er ikke en flok racister eller nazister, eller hvad folk ellers kunne have af forestillinger. Vi er helt almindelige mænd og kvinder, der bare gerne vil hjælpe. Vores regering har sørget for, at der er kommet en stor kløft mellem rig og fattig. Vi vil gerne hjælpe dem, der har det svært, tilføjer han.

Rigspolitiet: Det er politiets opgave

I hjørnekontoret i København undrer Rigspolitichefen sig over, at der dukker flere borgerværn op.

Jens Henrik Højbjerg mener nemlig, at det er trygt at færdes i Danmark, og han er bekymret, når grupper af borgere meddeler, at de har tænkt sig at patruljere i nattelivet.

- Det er rigtig vigtigt for mig at slå fast, at vi er glade for nabohjælp og for en gruppe som Natteravnene, men andre grupper skal ikke begynde at patruljere og antaste borgere. Det er politiets opgave at sikre ro og orden i nattelivet. Det har vi monopol på, siger han.

Især frygter Rigspolitichefen, at borgerværnene kaster sig ud i civile anholdelser, hvis de støder på noget, de ikke mener, er i orden:

- Man skal være meget varsom med at lave civile anholdelser. Som udgangspunkt skal man helt lade være og i stedet ringe til politiet, siger han.

Jens Henrik Højbjerg, Rigspolitichef
Jens Henrik Højbjerg, Rigspolitichef Foto: TV 2

Rigspolitichefen gentager igen og igen, at det er trygt at færdes i Danmark, og at Danmark er et af de mest trygge lande, men han anerkender, at nogen kan føle det anderledes.

Det er rigtig vigtigt for mig at slå fast, at vi er glade for nabohjælp og for en gruppe som Natteravnene, men andre grupper skal ikke begynde at patruljere og antaste borgere

Jens Henrik Højbjerg, Rigspolitichef

- Det skal vi jo have undersøgt. Det er rigtig vigtigt, at folk føler sig trygge, og at de er sikre på, at de kan regne med, at politiet kommer dem til undsætning, når der er brug for det, siger Jens Henrik Højbjerg.

Ifølge Johannes Andersen fra Aalborg Universitet er det ofte dem, der er længst væk fra kriminaliteten, der frygter den mest:

- Utryghed er jo en mental tilstand, og vi ser faktisk, at oplevelsen af, at man kan blive overfaldet i en storby er størst hos dem, der bor længst fra storbyen.

Han uddyber:

- Det vil sige, at når man har en praktisk relation til tingene, så kan man slappe af, men når man hører om rockere, der er farlige, og om skyderier, så kan dem på afstand godt blive bange. Det er det samme med flygtningedebatten. Det er også typisk folk, der bor længst væk fra flygtningene, der er nervøse.

Peberspray og civile anholdelser

Ude foran Ullas Bodega bliver Odins sønner igen kølet ned.

- Drenge, I kender vejen. Kan I ikke vise os Randers? Hvor plejer der at være ballade, spørger Leif Andreasen, og lader tre af de nye medlemmer lede vejen.

De er selv fra Randers, og en enkelt af dem har ventet længe på, at Sons skulle lægge vejen forbi. Så fællesskabet ikke kun var på Facebook.

I gågaden kigger folk ud fra restauranterne på den flok af sortklædte mennesker, der spadserer i den ellers øde gågade. Stemningen blandt Odins sønner er god. Rar og venlig.

Her til aften deler de flyers ud på byens værtshuse.

Timmi Lauridsen og de andre fra Sons of Odin benytter besøget i Randers til at dele flyers ud.
Timmi Lauridsen og de andre fra Sons of Odin benytter besøget i Randers til at dele flyers ud. Foto: TV 2

Sons of Odin håber, at de med deres blotte tilstedeværelse i bybilledet kan forhindre kriminalitet. Men de har også på forhånd aftalt, hvad de skal gøre, hvis der skulle opstå en situation, hvor de føler sig nødsaget til at gribe ind.

- Som udgangspunkt griber vi kun ind, hvis vi mener, at det er forsvarligt og nødvendigt. Hvis det er nødvendigt, er alle borgere jo forpligtet til at foretage en civil anholdelse. Man må i hvert fald gerne, siger Alex Lauridsen.

- Hvis der er et slagsmål, så er der nogen af de andre, der går ind og skiller parterne ad, mens en anden filmer. For så kan vi dokumentere, at det ikke er os, der er frembrusende – det er ikke os, der fremtvinger balladen – vi skiller dem bare ad, fortsætter han.

Hvad er forskellen på det, I laver, og så selvtægt?

- Den kan være meget hårfin. Nogen vil med det samme sige, at det er selvtægt, men når man kigger på paragraffer, så kan det godt gå ind under nødværge, siger Ales Lauridsen.

PĂĄ dĂ©t punkt adskiller Sons of Odin sig fra Natteravnene. Og det er godt, mener 59-ĂĄrige Jan Pedersen fra Farsø, som ruller med i sin elektriske kørestol.

Jan Pedersen til højre, 59 år og pensionist
Jan Pedersen til højre, 59 år og pensionist Foto: TV 2

- Natteravnene gør et godt stykke arbejde, men jeg synes måske også, at de er lidt for passive – de går kun og deler kondomer og bolscher ud. Der skal lidt mere til, siger han.

Ude pĂĄ gĂĄgaden fisker Sons of Odins turleder i Nordjylland-afdelingen, Timmi Lauridsen, en peberspray op ad inderlommen.

Han fortæller, at han er blevet overfaldet flere gange – uden at nogen har grebet ind - og han føler ikke, at han kan gå om aftenen uden hele tiden at skulle se sig over skulderen.

- Det vil jeg ikke ønske for andre. Derfor er jeg her, siger han.

Timmy Lauridsen fortæller, hvorfor han er medlem i Sons of Odin

Eksperter er bekymrede

Ifølge eksperterne er det positivt, at borgere deltager aktivt i samfundet, og giver udtryk for, hvad de mener.

Men der er ogsĂĄ grund til bekymring, mener Chris Holmsted Larsen.

Som demokratisk samfund er det bekymrende, at vi er nået dertil, hvor vi har grupper af uniformerede privatpersoner, der render rundt i det offentlige rum og forsøger at håndhæve, hvad de opfatter som lov og orden

Chris Holmsted Larsen, forsker i ekstremisme

- Som demokratisk samfund er det bekymrende, at vi er nået dertil, hvor vi har grupper af uniformerede privatpersoner, der render rundt i det offentlige rum og forsøger at håndhæve, hvad de opfatter som lov og orden. For det er ikke nødvendigvis, hvad det brede samfund opfatter som lov og orden, siger han og fortsætter:

- Det skaber nogle bekymrende scenarier i forhold til selvtægt.

Et klubhus pĂĄ Mallorca

- Kunne vi ikke overveje at finde et klubhus på Mallorca, griner Jan Pedersen og skutter sig. Kulden har for længst sejret over flere af borgerværnets medlemmer, som i snart et par timer har trasket rundt udenfor.

Indtil videre har Odins sønner ikke stødt på noget bekymrende. Men turen i Randers var også mest en info-tur, der skulle lokke nye medlemmer til.

En bil drøner forbi gruppen for anden gang og laver hjulspin i svinget.

Leif Andreasen og et andet medlem diskuterer, hvorvidt man bør sige noget til dem, men de lader dem passere, inden de vender næsen mod stationen.

- Vi har jo ogsĂĄ været unge, griner Leif Andreasen.

Den 18. februar patruljerer Sons of Odin i Randers igen.

Afstemning