Samfund

Prins Joachim sælger sønderjysk ejendom for 22 millioner: Vil skuffe mange, mener historiker

Den tætte tilknytning til Sønderjylland er næsten kappet over, efter prins Joachim har solgt endnu en af sine ejendomme i området.

Prins Joachim kan efter et ejendomssalg se sin konto vokse med mange millioner. Han har for nyligt solgt landejendommen Sødamgård i Sønderjylland for 22.319.597 kroner. Det skriver bt.dk.

Den 1.470.512 kvadratmeter store grund er, ifølge BT, solgt til et hollandsk par, der planlægger at bruge området til at dyrke løg og kartofler.

Kongehuset har bekræftet salget af landejendommen overfor BT.

Nyt at kongehuset handler med ejendomme

Landejendommen Sødamgård er én af fem gårde, der hører til Schackenborg Slot i Tønder, som prins Joachim og prinsesse Marie solgte tilbage i 2014 til en pris på over 100 millioner kroner. Trods en del gæld kunne prinsen dengang sætte 56 millioner kroner ind på sin konto for slotssalget.

Også prinsens sommerhus i Sydfrankrig satte han i sommers til salg. Prisen lyder på 2,2 millioner euro svarende til 16 millioner kroner.

Ifølge historiker og kongehus-ekspert Jes Fabricius Møller er det udsædvanligt, at de kongelige på den måde handler med ejendomme.

- Det, at kongehuset ejer og handler med ejendomme, er faktisk ret usædvanligt. Der er selvfølgelig enkelte eksempler, men ellers har kongehuset typisk beboet statens ejendomme. Hvis han bliver set som en bolighaj, kan det muligvis gå ud over hans omdømme, men omvendt må man jo forvente, at en landmand handler med jord, siger Jes Fabricius Møller, lektor ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet, til BT.

Næsten færdig med Sønderjylland: - Mange er skuffede

Efter salget af Sødamgård, er det kun gården Solvig, der knytter ham til Sønderjylland, som han ellers tidligere har haft et tæt forhold til.

Ifølge Jes Fabricius Møller har det været vigtigt for sønderjyderne at have en repræsentant fra kongehuset i området, fordi man på den måde har vist, at grænselandet er vigtigt. Derfor er mange nu skuffede over den manglende tilknytning.

- Jeg ved, at der er mange, der er skuffede. De har den holdning, at han opretholder en fornuftig levestandard på offentlighedens bekostning, og så er det mindste, man kunne forlange af ham, at han passede sit job som det danske kongehus’ repræsentant i Sønderjylland, siger han til BT.