Samfund

Nyt studie: 250.000 danskere tager pillerne - men de har ingen effekt og mange alvorlige bivirkninger

Der er i bedste fald små positive effekter ved danskernes foretrukne antidepressive medicin, men de overskygges af alvorlige bivirkninger.

Over 250.000 danskere var på SSRI-medicin – ofte kaldet lykkepiller - i 2015, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det er den mest anvendte behandling til de fleste former for depressioner og angsttilstande.

Men pillerne har en meget lille positiv effekt – hvis overhovedet nogen. Til gengæld har de markant øget risiko for alvorlige bivirkninger.

Det viser resultaterne af en ny omfattende gennemgang af både dansk og international forskning på området, som er trykt i det internationale tidsskrift BMC Psychiatry.

- Man må sige, at med den effekt, vi ser, er der ingen gavnlig effekt af de her SSRI-piller på depressive symptomer. Det er så begrænset, så det kan man simpelthen ikke mærke, siger Janus Christian Jakobsen til TV 2.

Han er overlæge hos Copenhagen Trial Unit ved Rigshospitalet, som er den forskningsenhed, der har lavet gennemgangen.

Alvorlige skadevirkninger

Det overraskede Janus Christian Jakobsen, at medicinen havde så ringe effekt på depressive symptomer. Men mest overraskende for ham var det, hvor stor risiko der var for alvorlige skadevirkninger.

Når han taler om alvorlige skadevirkninger ved medicinen, så mener han hospitalsindlæggelser, selvmordsforsøg, folk der på andre måder bliver bragt i livsfare og endda dødsfald.

- Og der så vi en ret øget risiko for at få sådan nogle alvorlige skadevirkninger, når man tog den her medicin, siger Janus Christian Jakobsen.

Forskningsenheden har brugt seks år på for første gang at samle alle de forsøg, der er lavet på området.

De har gennemgået 131 forsøg med næsten 30.000 patienter for at nå frem til konklusionen.

Drop ikke pillerne

Har man selv brugt SSRI-præparater og oplevet, at det havde en positiv effekt, så er det dog ikke helt utænkeligt. På trods af den hårdtslående konklusion kan medicinen godt være gavnlig for nogle patienter.

- Man kan aldrig sige, at det ikke virker på nogen. Når man laver sådan nogle undersøgelser, så er det jo en gennemsnitlig effekt, det skal man huske, siger Janus Christian Jakobsen.

Men, fortsætter han:

- Den gennemsnitlige effekt er, at der ikke er nogen gavnlig effekt på de depressive symptomer, og det øger risikoen for de her alvorlige skadevirkninger – og i øvrigt en meget, meget lang række ikke-alvorlige bivirkninger, siger Janus Christian Jakobsen.

Han nævner kvalme, svimmelhed og nedsat seksualitet som eksempler på den lange række af ikke-alvorlige bivirkninger ved pillerne.

Det til trods skal man ikke skynde sig at droppe sin SSRI-medicin, før man har talt med sin læge.

- Det må man endelig ikke gøre, det kan man blive rigtig dårlig af, siger Janus Christian Jakobsen.