En kvart million danskere tager lykkepiller: Her er de hyppigste bivirkninger

Her kan du få overblikket over de mest almindelige, men også de alvorlige bivirkninger, der kan være forbundet med at tage lykkepiller.

250.000 danskere tog i 2015 SSRI-medicin, der er i folkemunde er bedre kendt som lykkepiller.

Lykkepillerne er den mest anvendte behandling til de fleste former for depressioner og angsttilstande, men ifølge en ny dansk og international undersøgelse er pillernes positive effekt meget lille.

Til gengæld er der ifølge undersøgelsen en stor risiko for bivirkninger, som i flere tilfælde kan være alvorlige.

Her bringer vi dig et overblik over de hyppigst forekommende samt de mest alvorlige.

Drop ikke SSRI-medicin uden forudgĂĄende konsultation med en læge. 

Bivirkninger ved lykkepiller

 1. Sexlivet

  Sammen med mave- og tarmproblemer er bivirkninger i forhold til sexlivet de mest almindelige. I flere tilfælde er bivirkningerne meget almindelige, hvilket vil sige, at mere end 10 procent bliver ramt.

  I forbindelse med sexlivet drejer det sig typisk om nedsat sexlyst, unormal sædafgang og seksuelle funktionssvigt. Det er meget hyppigt, at der bliver lagt en dæmper på sexlysten, og i nogle tilfælde forsvinder den helt.

 2. Mave- og tarmproblemer

  Ligesom med sexlivet oplever rigtig mange bivirkninger i mave- og tarmregionen. Her er det i flere tilfælde også mere end 10 procent, der bliver ramt.

  Nedsat appetit, kvalme, opkast, sure opstød, forstoppelse og diarré er typiske bivirkninger. Det varierer en del, hvor slemt det kan være, men ifølge den nye undersøgelse oplever mange, at mave- tarmproblemerne varer ved over længere tid.

 3. Nervøsitet, hovedpine og søvnløshed

  Selvom bivirkningerne i denne kategori ikke er helt så almindelige som i de to foregående, vil mellem en og 10 procent opleve at føle sig omtumlet, træt, nervøs, søvnløs, have hovedpine eller have muskelsmerter.

  Alle bivirkninger, som kan være enormt frustrerende og forringe livskvaliteten.

 4. Alvorlige bivirkninger

  Foruden de almindelige bivirkninger findes der også flere alvorlige. De er ikke nær som hyppigt forekommende som de andre, men de ses af og til.

  Det drejer sig blandt andet om selvmordstanker, selvmordsforsøg, hospitalsindlæggelse på grund af forværring og død.

  Fælles for de fleste bivirkninger - bĂĄde alvorlige og ikke alvorlige - er, at de forekommer inde i kroppen. Derfor kan de ikke umiddelbart ses af andre.