Samfund

Danskerne har stemt: Her har de den højeste livskvalitet i Danmark

En stor del af danskerne er enige i, hvor i landet livskvaliteten er højest. Det viser en ny undersøgelse, der sætter fokus på land og by.

Danmark er et dejligt land. Men dejligst af alle steder er Jylland. 

Over 1100 danskere fra hele landet har svaret, hvor de mener, at livskvaliteten er højest: I Jylland eller København. Og mens mange ikke vil sætte deres kryds ved det ene frem for det andet, vinder Jylland alligevel en stor sejr over hovedstaden. 

Fakta: Det delte Danmark

TV 2 Nyhedernes journalist Dorthe Løwendahl Bomann vil gerne i kontakt med læsere, der har eksempler på, hvordan kløften mellem øst og vest er blevet større. Skriv en mail på dolo@tv2.dk eller ring eller skriv en sms til 61 16 41 51

En fjerdedel af de adspurgte københavnerne mener, at livskvaliteten er højere i Jylland end i København. Det er en tredjedel af både fynboerne, midtjyderne og nordjyder enige i. 

Omvendt mener kun seks procent af københavnerne, at livskvaliteten er højest i hovedstaden - og kun to procent af midtjyderne. 

Tid er lig med livskvalitet

Det er overraskende, at en så stor procentdel af danskerne vælger Jylland frem for København, mener Jeppe Høst, etnolog og senioranalytiker i Oxford Research, der forsker i forholdet mellem land og by, og hvordan det har ændret sig gennem tiderne. 

- Vi har jo ellers i mange år italesat København som Danmarks navle målt på økonomi og livskvalitet, mens vi har tæsket rundt i begrebet 'Udkantsdanmak' som noget negativt. Men så spørger man på en anden måde og bruger ordet 'livskvalitet', og så er det pludselig positivt at bo langt fra hovedstaden, siger Jeppe Høst og uddyber: 

De flytter ofte, fordi de har fået børn og har et ønske om at vende tilbage til naturen og de åbne vidder.

Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker

- Jeg tror, at spørgsmålet om livskvalitet rammer ned i forestilling om, hvad der er vigtigt at prioritere af værdier. Når danskerne mener, at livskvaliteten er bedre i Jylland, er det en forestilling om mere tid i naturen og tid til familien. Et sted, hvor der er fred og ro i en travl hverdag, siger han. 

Vi flytter i højere grad på landet

Ser man på udviklingen over, hvor i landet nettotilflytningen er størst, vidner den også om, at flere mennesker flytter fra København og ud i mere landlige omgivelser. Det viser tal fra Danmarks Statistik. 

Siden 2014 har nettotilflytningen været negativ i København, Frederiksberg og Gentofte, mens kommuner som Fanø, Skanderborg og Kerteminde er i vækst. Nettotilflytningen til en kommune er antallet af tilflyttede fra andre områder af Danmark minus antallet af fraflyttede. Nettotilflytningen medregner dog ikke indvandring eller vækst i form af fødsler. Regnes det med, er væksten i København stadig stigende - og vil være det fremadrettet.

Da krisen ramte i 2007, havde mange unge mennesker svært ved at komme af med deres ejerlejligheder i byen, og de var tvunget til at blive og stifte familie.

Jesper Bo Jensen, fremtidsforsker

Derudover flytter størstedelen af landets unge stadig til København for at studere, fortæller forsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk, Center for fremtidsforskning. Det er derimod de 25- 39-årige, der vælger at flytte fra byen og ud på landet. 

- De flytter ofte, fordi de har fået børn og har et ønske om at vende tilbage til naturen og de åbne vidder. Og de tager deres storbyhaver, bybil og altankasser med sig, siger han. 

Flere børnefamilier rykker fra storbyen

Antallet af børnefamilier uden for landets største byer vil kun være stigende de næste ti år, mener Jesper Bo Jensen. 

- Nettotilflytning til Sydsjælland og Vestsjælland er størst. Alene i Guldborgsund på Falster stiger med 300 til 400 indbyggere per år. Men vi ser samme tendens rundt om Aarhus og Odense, og Aalborg er også godt på vej - især ude mod syd. 

Når storbyernes børnefamilier rykker teltpælene op og flytter længere ud på landet, er det dog mest af alt et udtryk for, i hvilken retning boligøkonomien bevæger sig, siger han. 

- Da krisen ramte i 2007, havde mange unge mennesker svært ved at komme af med deres ejerlejligheder i byen, og de var tvunget til at blive og stifte familie. Og så er det jo lettere at stille sig tilfreds med at være bymenneske i stedet for at sidde og længes efter landet, siger han og fortsætter:

- I dag er huspriserne længere væk fra byen så fordelagtige for en børnefamilie, at det kan betale sig at flytte. Og så er det pludselig lettere at få øje på alle fordelene ved landet, og her er det ofte naturen og roen, der spiller ind. 

Vi har store motorveje og internet, og derfor er der pludselig ikke så langt til provinsen, som der måske har været førhen. 

Jeppe Høst, etnolog

Jylland mere end natur

Etnolog Jeppe Høst mener også, at naturen spiller en stor rolle i danskernes valg og definition af livskvalitet. Men det ændrer ikke på, at befolkningen stadig har et skævt billede af Danmark som helhed, siger han. Forestillingen om, at store dele af udkanten af Danmark ligger øde hen, fordi  der ikke er arbejde at få, er misvisende. 

- Zoomer du ud og ser Danmark som helhed, er det stadig de største byer, der står for den økonomiske drivkraft. Men vi har store motorveje og internet, og derfor er der pludselig ikke så langt til provinsen, som der måske har været førhen. Og her er de virkelig begyndt at rykke, siger han. 

Jeppe Høst henviser blandt andet til, at et stigende antal unge iværksættere er rykket til Klitmøller ved Thy for at starte egne, internetbaserede firmaer og surfe i fritiden. Også Bornholm har oplevet vækst - og det til trods for, at de for få år siden forventede stor nedgang i befolkningen. Og det er ikke kun København, der rykker på den teknologiske udvikling. Blandt andet er Odense blevet førerende inden for robot- og droneteknologi.

Vi har det her billede af landområder som et sted, der udelukkende består af natur. Men vi bliver nødt til at indse, at det også består af innovative tiltag.

Jeppe Høst, etnolog

Det er med andre ord ikke selve udviklingen, men danskernes egne forestillinger om by og land, der skal justeres, og det kan godt tage lang tid, mener Jeppe Høst og peger på, at det danske land uden for København ikke udelukkende består af natur, der kan bruges til gåture langs stranden og cykelturer i skoven. Her findes også vigtige, økonomiske ressourcer, forklarer han:

- Det er svært at slippe et begreb som Udkantsdanmark. Men det er et voldsomt udtryk, der afskriver to tredjedele af den danske befolkning, og det er i høj grad mediernes skyld, at vi har et så sorthvidt billede på vores vækst. Vi har det her billede af landområder som et sted, der udelukkende består af natur. Men vi bliver nødt til at indse, at det også består af  innovative tiltag, som vi forhåbentligt kommer til at se meget mere af i fremtiden.