Samfund

Overlæge: Person nær Esbjerg smittet med meningitis

Styrelsen for Patientsikkerhed må ikke udtale sig om, hvem der er smittet, men der er muligvis tale om en pige i en vuggestueafdeling.

En person i Esbjerg-området er blevet smittet med meningitis - også kendt som hjernehindebetændelse.

Det bekræfter Henrik L. Hansen, der er overlæge og kontorchef ved Styrelsen for Patientsikkerhed, over for TV 2.

Hvad er meningitis?

Meningitis er enbetændelse i hjernehinderne. Alle kan få meningitis, som kan komme i løbet af meget kort tid - det vil sige timer. De væsentligste symptomer er nakkestivhed og feber.

Meningitis kan skyldes bakterier eller virus. Den bakterielle meningitis - specielt med bakterien meningokok - er en farlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika direkte i blodårerne.

På trods af den bedste behandling er der stadig 5-15 procent, der dør af sygdommen eller får mén. Meningitis, som skyldes virus - viral/serøs meningitis - er derimod sjældent farlig og går over af sig selv.

Netdoktor

- Jeg kan bekræfte at der et menigokokktilfælde i Esbjergområdet, siger Henrik L. Hansen.

Meningitis kan være forårsaget af flere ting, og i dette tilfælde er der tale om en menigokokinfektion, siger Henrik L. Hansen.

Muligvis en pige fra vuggestue

Han må ikke udtale sig om, hvem det er, men mandag skrev Jydske Vestkysten, at en pige i en vuggestueafdeling i Børnebakken Øst i Hjerting var under mistanke for at være smittet med meningitis.

- Det drejer sig om en pige, og hun er i øjeblikket indlagt til observation. Vi blev informeret om det mandag morgen, hvor vi blev kontaktet af Styrelsen For Patientsikkerhed, sagde Helle Langaa Andersen, der er områdeleder for Hjerting-Esbjerg NV-området, mandag til Jyske Vestkysten.

Henrik L. Hansen fortæller, at der er igangsat de fornødne forebyggende initiativer. Han vil ikke sige, hvad det i dette tilfælde består af, men generelt indebærer det, at de personer, der har været i nærkontakt med den smittede, får antibiotika. De personer, der på mere perifær vis har været i kontakt, oplyses om sygdommen.

Der er dog ingen grund til at gå i panik, siger Henrik L. Hansen.

- Det er en frygtet sygdom, og den kan være dødelig, men faktum er, at den i virkeligheden er meget lidt smitsom, og at vi sjældent ser sekundærtilfælde i omgivelserne.

Du kan læse meget mere om meningitis på Sundhedsstyrelsens hjemmeside