Samfund

Tivoli vil have bamseafgift ændret: - Vi er nødt til at sjusse os frem til en pris

Det er tungt administrativt arbejde at indberette de vundne bamsers værdi, mener Tivoli, der gerne vil have afgiften ændret.

Når Tivolis gæster vinder en bamse til mere end 200 kroner i fiskedammen, skydeteltet og lykkehjulet, skal forlystelsesparken indberette bamsens form, farve og størrelse til SKAT.

Det er Tivoli træt af, skriver netmediet DIbusiness.dk.

- Det er meget tungt administrativt at indberette de vundne bamser. Og fordi det er markedspris, er vi desuden nødt til at sjusse os frem til en pris, for mange af Tivolis bamser kan ikke købes i almindelige forretninger, så vi kan aldrig være helt sikre. Jeg synes ikke, at det samlede administrative bøvl står mål med, hvad vi skal afregne, siger Annette Juhl, underdirektør for jura, erhvervsudlejning og indkøb i Tivoli i København.

Beregnes ud fra bamsens markedsværdi

Bamseafgiften hedder egentlig en spilafgift og er på 17,50 procent af den markedsværdi, en bamse eller anden præmie har over 200 kroner inklusiv moms.

Tivoli afregner selv i alt mellem 12. - 15.000 kroner bamseafgift til SKAT om året.

- Både vi og vores lejere skal hver måned lave en præcis opgørelse af, hvor mange bamser vi har udloddet. Vi skal skrive hvilken farve, hvilken slags - for eksempel en giraf, hvilken størrelse, og hvad den ville koste, hvis den var i fri handel, fortæller Annette Juhl.

Dansk Industri: En fnidderafgift

Hos Dansk Industri (DI) er fagleder på DI's turismeindsats Sune K. Jensen bekendt med Tivolis bøvl med bamseafgiften.

Derfor er afgiften med i de i alt 37 forslag til enklere regler for turismebranchen, som Virksomhedsforum for enklere regler i dag foreslår regeringen.

- Det er en fnidderafgift, hvor omkostningerne og besværet for virksomhederne på ingen måde står mål med det provenu, staten må formodes at få ind og skal føre kontrol med. Bamseafgiften er en underskudsforretning, vi meget gerne ser ændret. Vi foreslår dels at hæve den nedre grænser for, hvornår der skal betales afgift, til 750 kr., siger Sune K. Jensen.

Bamseafgiften stammer tilbage fra ’Lov om afgifter ved lotterispil’ fra 1956’’ og er ikke blevet reguleret siden. En beregning fra Dansk Industri viser, at 200 kr. i nutidspriser svarer til 2.750 kr., skriver DIbusiness.dk