Samfund

Regeringen skrotter hjertepakker: For mange er blevet undersøgt uden grund

Hjertepakkerne har siden 2010 givet garantier og tidsfrister for hjertepatienter. Men for mange raske har også været igennem forløbet.

Hjertepakkerne, der siden 2010 har sikret danske patienter hurtig behandling for en række hjertesygdomme, bliver nu afskaffet.

Hjertepakkerne har været så stor en succes, at mens Danmark for otte år siden haltede bagefter vores nabolande, når det gjaldt hjerte-kar-sygdomme, så får Danmark nu topkarakter af OECD for vores behandling af disse patienter.

Nu mener regeringen – med opbakning fra eksperterne i Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, overlægernes forening og Danske Regioner – at tiden er kommet til at begrænse hjertepakkerne.

Den massive indsats på hjerteområdet har nemlig haft den sideeffekt, at en masse raske patienter er blevet sendt igennem et pakkeforløb og undersøgt uden grund.

Og det har kostet sundhedssystemet en masse penge, som kunne anvendes bedre andre steder.

Pakkeforløb for hjertepatienter

Pakkeforløb på hjerteområdet blev indført i 2010 for at sikre, at hjertepatienter, der ikke var akut syge, blev undersøgt, udredt og behandlet i et planlagt og hurtigt forløb med indbyggede (vejledende) tidsfrister for hver fase af behandlingen.

Patienterne kunne henvises til et pakkeforløb af deres praktiserende læge.

Pakkeforløb blev indført for patienter med fire typer af hjertesygdom: Hjerteklapsygdom, hjertesvigt, hjertekrampe og blodprop i hjertet.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at omkring 450.000 danskere har en form for hjertelidelse.

- Hjertepakkerne har været rigtig gode for danske patienter. De har hævet kvaliteten, men de har haft den udfordring, at det har været svært at identificere de præcise patientgrupper. Det betyder, at der er mange, der er blevet behandlet, der reelt ikke har haft brug for det, siger Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann.

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre

- Man skal jo ikke behandle patienter, der ikke har brug for det. Vi skal have fokus på den rigtige patientgruppe, og det er derfor hjertepakkerne skal skrottes nu og erstattes af nogle nye anbefalinger, siger hun.

I løbet af 2017 forventes det, at der vil blive udarbejdet nye retningslinjer, der skal erstatte de garantier og tidsfrister for udredning, der er indeholdt i den nuværende hjertepakker.