GO'

Dansk tv-stjerne viser sit andet hjem frem: Konsekvenserne er uoverskuelige

Den danske tv-stjerne Nikolaj Coster-Waldau viser i en ny video, hvordan klimaforandringerne har forandret hans families andet hjem, Grønland.

Han er blevet verdenskendt for sin rolle som Jamie Lannister i serien Game of Thrones, men nu vil den danske skuespiller bruge opmærksomheden til at sætte fokus på et emne, han synes er vigtigt.

Nicolai Coster-Waldau har med et kamera på ryggen blæst til kamp mod den globale opvarmning.

Med helikopter, firehjulstrækker og på gåben har tv-stjernen tilbagelagt flere hundrede kilometer af Grønland - med et Google Street View-kamera på ryggen.

Det har han gjort for at dokumentere de klimaforandringer, der allerede har forandret det Grønland, han føler en tæt forbindelse til - og som han kalder "sin families andet hjem".

Det fortæller Nicolai Coster-Waldau i Go' morgen Danmark.

- Jeg håber, at disse billeder vil hjælpe folk til at forstå de drastiske forandringer, der finder sted i Grønland, skriver han i et nyt indlæg, der udkommer tirsdag samtidig med de billeder, skuespilleren har taget.

Har familie i Grønland

I 1998 giftede Nicolai Coster-Waldau sig med den grønlandske sanger og skuespiller Nukaaka Motzfeldt og gennem sin hustrus familie har han udviklet en stærk forbindelse til landet. 

Hans to børn er halvt grønlandske, og han ejer et sommerhus i Igaliku på Grønland, som familien besøger hvert år.

Nikolaj Coster-Waldau frygter, at det landskab, han kender og har fotograferet, vil være uigenkendeligt om nogle år - hvis ikke der gøres noget snart.

Når først det går én vej, kan vi ikke gøre noget

Nicolai Coster-Waldau, skuespiller

Nikolaj Coster-Waldau er ikke den eneste, der råber vagt i gevær, når det gælder klimaforandringernes effekt på Grønland.

I løbet af 2016 har der været rapporteret om meget høje temperaturer på helt op mod 18 graders varme i Grønland.

Den usædvanlige varme har betydet, at smeltesæsonen er startet usædvanligt tidligt. Ifølge Associated Press viser 12 procent af indlandsisen tegn på at smelte.

Så sent som i juni 2016 kaldte den daværende amerikanske udenrigsminister, John Kerry, konsekvenserne af den globale opvarmning for "alarmerende", da han besøgte Grønland i forbindelse med et statsbesøg.

Nikolaj Coster-Waldau: Vi skal tage det alvorligt

For Nicolai Coster-Waldau rammer det dog også personligt.

For Grønland, som skuespilleren betragter som sin families andet hjem, forandrer sig hurtigere end noget andet sted på jorden.

Det er blandt andet derfor, han har sagt ja til at filme Grønland fra en anden vinkel i samarbejde med Google, forklarer han.

Sådan virker Googles kamera

Googles Street View Trekker er en bærbar rygsæk med et kamerasystem på toppen, der blev lanceret i 2012.

Det vejer cirka 20 kilo, er på størrelse med en vandrerygsæk og bæres på ryggen. På toppen sidder 15 kameralinser, der hver peger i hver sin retning. For hvert 2,5 sekund tages ét foto af hvert kamera, og undervejs flettes billederne sammen for at skabe de 360-graders panoramaer, man kan se på Google Maps.

Kilde: Google

- Det er noget, der ligger mit hjerte nært, fordi det berører os alle sammen. Vi føler alle sammen direkte konsekvenser af det. Havene stiger, det bliver varmere, og der er globale potentielle katastrofale følger. Vi skal tage det alvorligt, og gøre hvad vi kan for at bekæmpe det i hverdagen, siger Nicolai Coster-Waldau til Go' morgen Danmark.

Skuespilleren erkender, at han ikke er videnskabsmand, men sidste år blev han udnævnt som goodwill-ambassadør for FN's Udviklingsprogram, hvor han blandt andet har har et særligt fokus kamp mod klimaforandringerne.

Og så har han set forandringerne med sine egne øjne.

 - Det påvirker mig, når jeg er i Grønland. Naturen er smuk og enorm, og man får en klar følelse af, at naturens kræfter er voldsomme. Når først det går én vej, kan vi ikke gøre noget, og det er skræmmende med de masser, der ligger på indlandsisen. Konsekvenserne er uoverskuelige, siger Nicolai Coster-Waldau.

Her kan du se de billeder, som Google har lagt ud, hvor man kan se, hvordan indlandsisen har trukket sig i løbet af de seneste 22 år:

Her ses Googles billeder af den grønlandske indlandsis fra 1984 til 2016 - år efter år efter år efter år.

Den danske skuespiller ønsker ikke at pege fingre ad nogen.

Målet er, at hans tur med Googles kamera kan skabe opmærksomhed omkring den globale opvarmning og give et nyt indblik, der kan bruges i debatten. For det er sådan Grønland ser ud i dag, lyder det fra Nicolai Coster-Waldau.

Nicolai Coster-Waldau fortæller om udfordringerne med klimaforandringerne.