Samfund

Nu bliver ventetiden kortere på togene mellem Sverige og Danmark

Ny aftale skal gøre ventetiden i forbindelse med grænsekontrol mellem Sverige og Danmark kortere.

Sverige og Danmark er blevet enige om en aftale, som betyder, at den svenske grænsekontrol fremover gennemføres i togene på vej over Øresund, i stedet for at toget skal holde og vente i ti minutter på den første station i Sverige.

Det oplyser Justitsministeriet.

- Den svenske id-kontrol og grænsekontrol har store konsekvenser for Øresundsregionen.

- Det er id-kontrollen, der er hovedproblemet, men aftalen vil stadig være et skridt i den rigtige retning, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse.

Udfører kontrol i toget

Helt konkret betyder det, at svenske betjente tager toget til Københavns Lufthavn. Her skifter de tog i retning mod Sverige, og efterfølgende udfører de grænsekontrol i toget mod Sverige, når toget kommer ind på svensk territorium.

Den svenske id-kontrol skaber store problemer for pendlerne i Øresundsregionen.

Antallet af afgange er ifølge Justitsministeriet blevet halveret, hvilket udfordrer for de mennesker, der dagligt rejser over Øresund for at komme til og fra arbejde.

- Jeg ser frem til, at forholdene for pendlerne forbedres - og jeg håber, at svenskerne på bare lidt længere sigt vil afskaffe id-kontrollen, udtaler Pape.

Vil mindske gener

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) tilføjer:

- Vi har fra starten arbejdet for at mindske generne for de rejsende af den svenske id- og grænsekontrol.

- Den nye model for den svenske grænsekontrol giver mulighed for at spare de ti minutter, som svensk politi i dag bruger på grænsekontrollen på første station i Sverige.

- Det vil være til gavn for passagererne - ikke mindst de hårdt prøvede daglige pendlere på strækningen.

Danmark og Sverige påbegynder nu arbejdet med at fastlægge betingelserne for ordningen, herunder særligt i forhold til de svenske betjentes tilstedeværelse i Københavns Lufthavn.

Parterne forventer, at en aftale vil kunne indgås inden for kort tid, skriver Justitsministeriet.