Samfund

Islamkritiker gik på gaden med kamera og mikrofon - måtte flygte fra flaskekast og trusler om tæv

Rasmus Paludan, medlem af højregruppe, ville interviewe deltagere i Venstreradikalt Stormøde i Folkets Hus i København.

Et forsøg på at udføre interviews med venstrefløjsaktivister endte i en dramatisk konfrontation for højrefløjsaktivisten Rasmus Paludan, medlem af For Frihed (tidligere Pegida, red.) ved beboerhuset Folkets Hus på Nørrebro i København.

Her holdt venstrefløjsaktivisterne Venstreradikalt Stormøde - et møde, som fast afholdes den sidste onsdag i hver måned.

- Jeg ville interviewe deltagerne i mødet. Jeg vil gerne i dialog med dem. Men jeg havde ikke forudset, at det ville udvikle sig på den måde, for så havde jeg ikke gjort det. Jeg havde måske nok regnet med, at de ville blive sure, men jeg havde ikke regnet med, det ville blive farligt, siger Rasmus Paludan til TV 2.

Han har Youtube-kanalen Frihedens Stemme, og sammen med en kameramand og en livvagt havde han opsøgt Folkets Hus - ifølge ham selv for at inteviewe deltagerne i mødet - fortrinsvis medlemmer af venstrefløjsgrupperne Antifascitisk Aktion og No Pegida.

For Frihed hed tidligere Pegida. Organisationen er islamkritisk og har arrangeret en række demonstrationer i København i den senere tid, hvor det er kommet til sammenstød med bl.a. medlemmer af Antifascistisk Aktion, som i mange tilfælde har arrangeret moddemonstrationer. Københavns Politi har i flere tilfælde måtte anholde voldelige demonstranter fra Antifascistisk Aktion.

Iført kalot

Rasmus Paludan var iført en kalot, selv om han ikke er jøde, og han erkender, at han er medlem af For Frihed. Kalotten havde han på for at markere, at han ikke mener, man har den reelle frihed til at bære kalot på Nørrebro.

Først blev han mødt af en gruppe unge, som bad ham holde op med at filme. Da Rasmus Paludan afviste det, sagde en af de unge, at han ville smadre kameraet, hvis han blev filmet. Ifølge Rasmus Paludan var nogle af de unge medlemmer af indvandrerbanden Loyal To Familia (LTF).

- Det fortalte min bodyguard mig. Han kender miljøet, siger Rasmus Paludan.

Derefter kom en person maskeret med elefanthue ud fra huset mod Rasmus Paludan og gav ham klar besked om at skride.

Efter et stykke tid valgte Rasmus Paludan, hans livvagt og kameramanden at gå - Rasmus Paludan kontaktede politiet for at anmelde episoden.

Udviklede sig dramatisk

Herefter udviklede episoden sig dramatisk, der blev kastet ting efter Rasmus Paludan og de to andre, og mens han flygtede, kom der tilråb.

- Jeg kom ikke til skade, jeg tror kameramanden slog hånden, og vi fik ødelagt noget materiel, men ellers er der ikke sket noget, siger Rasmus Paludan.

Da han ville melde overfaldet til politiet og bad om beskyttelse, fik han i stedet et påbud om ikke at opsøge området ved Folkets Hus de næste 12 timer, fortæller han.

- Jeg fik at vide, jeg var ansvarlig for min egen sikkerhed. Men jeg havde heller ikke intentioner om at vende tilbage lige efter. Men jeg synes ikke det er i orden, det, der skete. Jeg forsøgte jo at tale med dem - jeg ville jo gerne i dialog med dem, siger Rasmus Paludan.

Ingen kommentarer

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra både Antifascistisk Aktion og No Pegida, der som regel deltager i Venstreradikalt Stormøde.

I en sms til TV 2 skriver Antifascistisk Aktion at man "ingen kommentarer" har til den pågældende episode. No Pegida har ikke reageret på TV 2's henvendelse.

TV 2 har også siden søndag forsøgt at få en kommentar fra Folkets Hus i Stengade på Nørrebro, hvor Venstreradikalt Stormøde fandt sted.

- Vi holder møde i Huset i morgen tirsdag. Vender tilbage derefter, lød det i en mail fra Folkets Hus mandag. Men selv om TV 2 har rykket for et svar, har Folkets Hus ikke reageret yderligere på TV 2's henvendelser.

Politiet kender til sammenstød

Overfor TV 2 bekræfter vicepolitiinspektør Torben Svarrer, Københavns Politi, at man kender til sammenstødet.

- Københans Politi kan bekræfte, at vi kender til en episode, siger Torben Svarrer.

Men Københavns Politi ønsker ikke at oplyse, om episoden har resulteret i sigtelser mod nogen af de involverede.

Politiet kan hverken be- eller afkræfte Rasmus Paludans påstand om, at medlemmer af indvandrerbanden LTF deltog i episoden - men det er ifølge politiet kendt, at bandens medlemmer færdes i og og omkring huset.

- Københavns Politi kan ikke oplyse om der var medlemmer af LTF til stede ved den episode. Men Københavns Politi har kendskab til, at medlemmer af LTF har deres gang i området og i Folkets Hus. Men det er ikke vores opfattelse, at Folkets Hus bliver brugt som klubhus, siger Torben Svarrer.

Politiet bekræfter også, at man har kendskab til hashhandel i området.

- Københavns Politi har kendskab til, at der bliver handlet med hash i området ved Folkets Park, men det er ikke vores indtryk, at der bliver handlet med hash i Folkets Hus, siger Torben Svarrer.