Samfund

Lasse og Malene er stået af ræset: Bor i selvbygget hus på 15m2

Parret er nogle af de første i Danmark, der bor på denne måde

Familien Junget Hartmann har bygget deres helt eget hus på hjul – og beskedne 15 kvadratmeter.

Ideen om at bo småt startede for halvandet år siden, da Lasse Junget Hartman blev syg med stress. Her fandt parret ud af, hvad der er vigtigst for dem i livet:

- At kunne have tid til hinanden. Vi behøver ikke ræse rundt på arbejde for at tjene penge, der bare kommer i stort sort hul. Her kan vi give afkald på nogle ting – og på plads - til gengæld får vi en masse andre ting, siger Lasse og Malene Junget Hartmann.

Kendt fænomen i USA

Parret er nogle af de første i Danmark, der bor på denne måde, hvor der er blevet skåret ned på alt det materielle. Men i USA er der allerede flere tusinde, der bor i det, der kaldes et ’tiny house’.

Ifølge professor i arkitektur, Claus Bech-Danielsen, er det noget, vi kommer til at se mere af fremover:

- I takt med at priserne i midtbyerne, i vækstbyerne eksploderer, så vil vi se folk, der prøver at klemme sig sammen på færre kvadratmeter.

Der kan også være en anden grund til at bo småt:

- At man netop gerne vil vise sin identitet med sit boligvalg. Hvis man så ikke vil vise status og rigdom, så kan det være man vil andre værdier – f.eks. det at bo tæt og nært sammen med sin familie, lyder det fra Claus Bech-Danielsen.

Fordele og ulemper

Familien har boet i huset siden august måned - de fryser ikke, og har bad og toilet indenfor. Knap 300.000 kroner har det kostet at bygge det hele. Det har betydet, at parret kan nøjes med at arbejde deltid.

De fortryder ikke valget på trods af det ekstra familiemedlem – sønnen Herman på seks måneder.

- Om du bor på 150 eller 15 kvadratmeter som os, så er der fordele og ulemper ved begge dele. Fordelen er, at vi har mere tid sammen med ham. Vi behøver ikke være væk fra ham 8-10 timer om dagen, siger Lasse Junget Hartmann.

Godt for parforholdet

Selvom der ikke er meget privatliv, så kan det have sine fordele for parforholdet:

- Når man har en konflikt, så er man tvunget til at snakke om det her - i stedet for at lukke døren på et værelse, forklarer parret.

Familien ved godt, de er lidt ekstreme, men mener alligevel andre kan lære noget af deres valg:

- Vores vigtigste pointe er nok bare, at man bør skylde sig selv at tage stilling til, om man gør det, man vil - eller gør man bare det, som man bare skal. Der er mindre ekstreme måder, men det vigtigste er at kigge på sit liv oppefra og sige, hvad er det jeg vil – hvor er det, jeg er glad, lyder det fra Lasse Junget Hartmann.